Калоян Паргов: БСП пое курс към властта и сега търсим съюзници

БСП пое курс към властта и сега търсим съюзници. Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов в предаването "Европа сутрин" по телевизия "Европа" днес. "БСП е наясно с посоката, в която трябва да върви. На фона на политическата криза, тя е само една - курс към властта и търсене на съюзници, категоричен беше той. - Търсим подкрепа и разширяване на влиянието.

"Визия за България" е добър инструмент, който ни дава възможност за диалог с представители на различни браншове и гилдии, с хората. Този проект трябва да начертае пътя за развитие на България, защото сегашният икономически модел на държавата е изчерпан. Това признание направи и самият вицепремиер Томислав Дончев при откриването на Пловдивския панаир. Тоест, ако от ГЕРБ признават, че икономическият модел на държавата е изчерпан, очевидно България се нуждае спешно от нова визия".

Според Калоян Паргов, невъзможността на управляващите да се справят с проблемите и да овладеят ситуацията в държавата вече е съвсем очевидна. "Явно вървим към политическа криза, в която единственото решение е премерване на силите на политическите партии, тоест предсрочни парламентарни избори, коментира лидерът на БСП - София. - Социалното напрежение нараства в следствие на повишението на цената на газа. То ще рефлектира и върху цената на парното, а по-късно и на тока, нека не си правим илюзии, че ще се размине. При приемането на Бюджет 2018 инфлацията беше 2,5%, а сега гони 4%. Ръстът на цените изпреварва ръста на доходите и този факт няма как да не доведе до напрежение. А сме на прага на зимата, която ще бъде тежка. Предвид всички тези фактори, БСП се готви активно за предсрочни избори. На срещите ни с хората при представянето на "Визия за България" чуваме техния глас, той е най-важен за нас. Имаме предвид данните от проучванията на социолозите и политолозите, знаем различните мнения на всички по въпроса за предсрочни парламентарни избори, но най-важно за нас е какво мислят и усещат хората. Защото властта идва от хората".

Калоян Паргов добави, че за вота на недоверие БСП ще търси максимална подкрепа с цел той да е успешен. "Имам предвид дори политически сили, които традиционно не ни подкрепят в този парламент. Ако колегите от "Атака" преценят, че има достатъчно аргументи, може да подкрепят този вот на недоверие. Както и останалите по-малки партии от управляващата коалиция, заяви той. - В момента работим по мотивите по вота на недоверие. Разглеждаме проблемите в здравеопазването в 10-годишен период назад. Всички помним, че точно здравеопазването беше „ахилесовата пета“ и на първото, и на второто правителство на Борисов. Министър на здравеопазването беше и продължава да е най-ветровитият пост. Това показва наличието на много проблеми, невъзможност да бъдат овладяни, както и неумение да бъдат открити адекватни решения. Тоест този вот на недоверие няма предвид само проекта за реформа, който предлага министър Ананиев сега. След като претендираш, че си управлявал добре през всичките тези години, трябва да можеш и да защитиш това твърдение. За съжаление, решението на партиите в парламента да подкрепят или не този вот е политическо, а не зависи от аргументите и фактите, с които се сблъскваме всеки ден".

Председателят на групата на БСП в СОС коментира и качеството на ремонта на централната столична улица "Граф Игнатиев", което предизвика обществено недоволство през седмицата и доведе до протест пред Столична община. "След всичко, което се случи, вече истински съжалявам кмета Фандъкова. Тя демонстрира толкова добри намерения за София през тези 10 години кметуване, а нейният екип и администрацията в Столична община постоянно ги провалят, заяви Калоян Паргов. - В последната година не веднъж сме я предупреждавали за тези провали. Показвали сме й проблемите и липсата на експертиза у администрацията. Давали сме й доказателства за недоглеждане, за некачествено свършена работа на екипа й, но тя не чуваше нашите сигнали. А при свършен факт всички заедно констатирахме проблемите, до които води некомпетентната и некачествена работа. Ние, като опозиция, сме длъжни да посочваме слабостите, особено при изготвянето на проектите. Правили сме го публично, правили сме го и в лични срещи. Целта ни е да бъдем коректив и да посочваме нередностите, за да бъдат поправени. Не сме си поставяли задача да бъдем злостни самоцелно и постоянно да искаме оставки. Ролята ни е да принудим управляващите да работят за гражданите, след като са получили доверието им. Ние не искаме оставката на кмета Фандъкова, настояваме през последната година от нейното управление тя да понесе отговорността за онова, което е свършила, и след това да се оттегли".

Калоян Паргов добави, че през последната година са били развенчани три мита за управлението на ГЕРБ в София. "Хората видяха и оцениха как ГЕРБ "строи и гради", заяви той. - Излезе на яве истината и за чистотата на въздуха. А приоритетът "образование" на управляващите в Столична община нареди София на последно място в Европа по удовлетвореност на гражданите от образованието и образователната инфраструктура. Това са "видимите резултати". И е нормално те да доведат до събуждане на гражданското общество в града ни. А тепърва предстоят скандали с други обекти - "Света Неделя", "Кристал"... В тази връзка с колегите от БСП в СОС ще поискаме от Дирекция "Архитектура и градоустройство" и от ресорните отдели в СО, да направят публични представяния на проектите възможно най-скоро. За да се запознаят гражданите с тях и ако имат претенции и съображения, да бъдат коригирани още преди да е започнал ремонтът".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика