Калоян Паргов: Годишнината от бомбардировките на София ни припомня, че политическият егоизъм се наказва

Годишнината от бомбардировките на София ни припомня, че политическият егоизъм се наказва. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който участва в пресконференция по повод отбелязването на 74 години от англо-американските бомбардировки на София. Тя се състоя по инициатива на фондация "Братя Василеви" и в нея, освен Калоян Паргов, участваха председателят й Васил Василев, почетният председател на Съюза на патриотичните сили "Защита" Йордан Величков и акад. Георги Марков.

"По време на бомбардировките на съюзническата армия на Великобритания и САЩ на София през 1943-1944 година са убити и безследно изчезнали над 4000 души, още толкова са тежко ранени. Разрушени са над 12 600 сгради, близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат", припомни Калоян Паргов.

Лидерът на столичните социалисти е убеден, че отбелязването на деня на бомбардировките на София е повод да си припомним как всяко правителство трябва внимателно да анализира политическата ситуация, да се ръководи преди всичко от националния интерес, а не да обслужва силния на деня. "Така в онези години на Втората световна война правителството на Богдан Филов обвързва страната ни с Тристранния пакт, свързвайки съдбата на народа ни с политиката на нацизма и фашизма, коментира Калоян Паргов. - Не се чува гласът на народа, всеки опит за съпротива се наказва жестоко. България обявява война на прогресивните сили - Великобритания, САЩ, СССР. Резултатът от това фатално решение са хилядите невинни човешки жертви и огромната материална разруха. Днес, 74 години по-късно, с дълбокия поклон пред паметта на жертвите е важно да си припомним, че политическият егоизъм, безпринципното обслужване на силния на деня винаги се наказва. За съжаление, основният потърпевш е народът".

Годишнината от англо-американските бомбардировки на София ще бъде отбелязана на 30 март, петък, в 11,00 часа с поднасяне на цветя и венци пред паметника на загиналите и пострадалите от бомбардировките софиянци (между югоизточното крило на храм-паметника "Св. Александър Невски" и Народното събрание).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика