Калоян Паргов: Каузата ни е да се преборим с липсата на прозрачност, компетентност и експертност в СО

Моделът на управление в София очевидно достигна тавана на компетентността си, а за да има нова перспектива е необходима консолидация на онази част от обществото, която иска промяна, каза лидерът на БСП - София

Каузата на БСП в предстоящата кампания за местните избори ще бъде да се пребори с липсата на прозрачност, компетентност и експертност в Столична община. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в студиото на "Тази сутрин" по bTV. Целта на столичните социалисти ще бъде да участват във формирането на мнозинство в СОС с нов кмет, което ще бъде гаранция за промяна на модела на управление.

"В момента имаме 7 общински съветници, на които делегатите на Градската конференция вчера дадоха много добра оценка за работата им, каза Калоян Паргов. - Поставихме си за цел минимум двойно увеличаване на броя на общинските съветници от БСП, за да можем да участваме във формирането на мнозинството. Всъщност, това ще е голямата битка за София. В момента всички се концентрират върху мажоритарните фигури на основните кандидати - Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. А реално, без мнозинство в СОС, нито един кмет не може да прокара вижданията и политиките си".

БСП влиза в битката за София с три основни цели, разкри той. "Първият проблем е с прозрачността и начина, по който се взимат решенията в СОС. Вторият е с експертността и компетентността. Тези два проблема създават трети - сблъсъкът между институцията община и гражданите - всички сме свидетели на масови недоволства през последната година, каза Калоян Паргов. - Необходимо ни е мнозинство, за да предложим друг модел на управление на София".

Водачът на листата на БСП с общински съветници добави, че Мая Манолова ще разчита на подкрепа от всички политически групи и партии в СОС, споделящи тази визия за София, която тя ще предложи като платформа. "Делегатите на Градската конференция на БСП - София вчера взеха решение през следващата седмица членовете на Изпълнителното бюро на софийската организация да проведат среща с Мая Манолова, каза Калоян Паргов. - На тази среща ще представим нашата платформа и ще видим допирните точки с тази на кандидата за кмет на София. Убеден съм, че доста от тези политики, които ни е педлагаме, ще бъдат споделени от Мая Манолова. Това ще бъде гаранция за бъдещо успешно управление с нея".

Лидерът на БСП - София даде пример от последната седмица, който показва, че има поле за общи политики между платформата на социалистите и тази на Мая Манолова. "БСП в края на юли поиска от кмета Фандъкова да спре поръчката за чистотата в София, която е за близо половин милиард, тъй като договирите изтичат догодина по това време, каза Калоян Паргов. - Има достатъчно време новите кмет и мнозинство да стартират тази процедура, за да бъде тя легитимна. Чух тези дни и Мая Манолова да призовава за същото. Истината е, че моделът на управление в София очевидно достигна тавана на компетентността си, а за да има нова перспектива е необходима консолидация на онази част от обществото, която иска промяна".

Коментари

Задължително поле