Общинари питат КЗП за „изгорелите“ с билети за SMOKIE в Бургас

Търсят съдебни заседатели в Търговище Кандидатите подават документи от 1 до 15 юни в Общината

Godsmack с концерт в София на 27 ноември

Катастрофа за половин милион – Порше и Ферари се удариха (СНИМКИ)

9 агнета за курбан на празника на манастира и курорта “Св.Св.Константин и Елена” Честват 110 години от създаването на най-стария черноморски туристически център

На 33 места ще изкупуват череши в Сливен

Столетен войник получи почетен знак на Министерството на отбраната

Румен Радев седна на кафе в Москва (СНИМКИ)

Последният екшън герой Култовият офроудър изкушава ценителите с големи възможности и по-ниски цени

Фандъкова за чистотата на водата: Това, което прави БСП, е недопустимо

81-годишен шофьор загубил контрол над колата си и се ударил в дърво

За ден хванаха двама младежи без книжка, единият – с нерегистриран мотопед

Общественият посредник на Благоевград с приемен ден

Откриха удавено 3-годишно дете в пречиствателна станция за отпадни води

Бургас с нов окръжен прокурор Георги Чинев официално встъпи в длъжност

Калоян Паргов: Моделът на управление на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес

Моделът на управление на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов при участието си в предаването “Резонанс” по телевизия “Евроком”. Той коментира предстоящия вот на недоверие и приоритетите на българското европредседателство.

“Като говорим за приоритетите, да вземем единия от тях само – конкурентоспособността. Отдавна е доказано, че корупцията влияе контрапродуктивно на конкурентоспособността. Какво се случва в България? Икономическите субекти са свикнали да печелят обществени поръчки основно на един принцип – кой знае телефона на правилния човек и кой първи ще го набере. Представете си как тези икономически субекти стоят в европейски или дори в балкански план – когато трябва да се конкурират с чуждестранни фирми. Тоест, този модел убива конкурентоспособността на българските фирми. Защото подобни компании не се грижат за бизнеса си – не инвестират в персонала, в обучения, в машини и съоръжения, в различни иновации. На тях просто не им е нужно, защото са свикнали да получават достъп до обществен ресурс по порочен начин. И тук идва важният въпрос – кой позволява това да се случва? И защо? Това ли е начинът да развиваш една държава и да създаваш конкурентоспособен бизнес? Точно тези въпроси са в основата на искания от нас вот на недоверие заради корупция. И нашата цел в момента не е да даваме оценка само на правителството “Борисов 3″, а на 10-годишното управление на ГЕРБ”.

Според Калоян Паргов, метрото в София и изградените пътища по никакъв начин не могат да отменят въпроса за корупцията в държавата. “За 3 мандата и 10 години управление имаме ли днес усещане за някаква промяна? Има ли обществото ни усещане за свобода? Медиите свободни ли са, попита още той. – Кой, как, защо и на какво основание разпределя порциите в държавата? Ето това искаме да разберем. И как този модел влияе на общата конкурентоспособност на България на Балканите, в Европа, в света”.

Лидерът на БСП – София добави, че не вижда къде точно е ръстът на инвестициите през миналата година, за който говори постоянно премиерът. “През 2016-а инвестициите са над милиард, а през 2017-а са под милиард, заяви той. – За какъв ръст става въпрос? И тук е важно да отбележим, че много по-мъдро би било да създадем в държавата подходяща бизнес среда, отколкото да разчитаме само на чуждестранните инвестиции. Да създадем спокойствие и перспектива. Защото, ако местният бизнес отвори авоарите си и ги инвестира тук, а не в чужбина, тези инвестиции ще са много по-ценни за нас”.

Калоян Паргов заяви още, че оценката за справянето на България с европредседателството ще бъде дадена от БСП на база изпълнение на приоритета Западни Балкани. “Много са совалките, посещенията в различни държави в района, хубавите слова, потупванията по рамото, снимките. Ще видим дали всичко това ще доведе до резултат, коментира той. – Западните Балкани е българският приоритет в европредседателството ни. Останалите са приоритети на Брюксел. Там няма да имаме водеща позиция. Затова и нашата оценка ще я дадем на база на постигнатите резултати по отношение на Западните Балкани”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.