Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска: Направила съм твърде много в града да има по-добро водоснабдяване

Бащата на убитата в асансьор Никол: Какъв е смисълът да се хващат престъпници, когато ги връщаме обратно на улицата

Адвокатът на семейството на починалото дете: При първото ходене родителите само са чакали и не се е стигнало до преглед

Как се нарича вървежен софиянец?

Захариева за обвиненията в шпионаж към България: Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме

Пешеходец захапа носа на шофьор след скандал в столичния квартал „Люлин“ Пострадалият е с няколко шева

Калоян Паргов: От 1 юли финансовото положение на „Топлофикация“ е допълнително усложнено

Калоян Паргов

Слабият мениджмънт и зле планираните финансови потоци са големите проблеми в „Топлофикация“, категоричен е лидерът на БСП – София

От 1 юли тежкото финансово положение, в което се намира „Топлофикация – София“, е допълнително усложнено, алармира лидерът на БСП – София Калоян Паргов. Причината за това са промените в Закона за енергетиката, според които от тази дата дружеството продава произведената електроенергия на борсата, обясни той, цитиран от пресцентъра на огранизацията.

„Досега имаше тристранно споразумение. НЕК купуваше електроенергията, произведена от „Топлофикация София“ и директно погасяваше текущите задължения към „Булгаргаз“ с договор за прихващане, припомни Калоян Паргов. – А борсовата цена сега в много чести случаи ще бъде под цената на така наречената „кафява добавка“, каквато е енергията от „Топлофикация София“. Или пък ще бъде средна цена, определена от регулатора, като разликата ще бъде покривана от нарочен фонд. Това ще изисква по-добра прогноза на плащанията от мениджмънта на „Топлофикация“. Като цяло, всичко това означава, че дружеството ще получава по-малко пари в сравнение с преди 1 юли“.

Калоян Паргов е категоричен, че в основата на проблемите на „Топлофикация – София“ са слабият мениджмънт и зле планираните финансови потоци. Това доведе до заплахата от страна на „Булгаргаз“ през миналата седмица да даде дружеството на частен съдебен изпълнител заради забавени плащания по задълженията. Притеснени от тази новина, както и от опасността дружеството да изпадне във фактически фалит, общинските съветници от БСП настояха да бъде изслушано ръководството на „Топлофикация – София“. Това се случи в четвъртък, но дадените отговори от управата на дружеството бяха крайно незадоволителни, според социалистите в СОС.

„В „Топлофикация – София“ има нарушение на ритмичността на приходите. А вината на ръководството е, че не е реагирало по-рано, въпреки че е знаело за забавянията от доста време, коментира Калоян Паргов. – От няколко месеца дружеството има ново ръководство, което освен да прави съкращения в разходите чрез намаляване на персонала, не предприема никакви други действия с оглед подобряване на финансовата ситуация. А в съвсем близко бъдеще тези съкращения на професионалисти ще се отразят върху качеството на работата и компетентността на служителите в дружеството“.

Председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов припомни, че „Топлофикация София“ е най-големият потребител на синьо гориво в България като от общото количество газ, което потребява България, неговият дял е около 25-30%. „Проблемът с изискуемите текущи плащания от страна на „Булгаргаз“ към „Топлофикация София“ е ясен сигнал за проблеми с паричния поток на дружеството и неговото планиране в бъдеще с оглед нормалното функциониране на дружеството, заяви лидерът на столичните социалисти. – Нормално е през зимния сезон, когато хората се отопляват, приходите да са повече и съответно през летния да са по-ниски. Тази цикличност е известна на всички и е въпрос на добър финансов мениджмънт да бъдат направени съответните прогнози и разчети, за да не бъдат допускани просрочия към „Булгаргаз“. А по време на изслушването, ръководството на „Топлофикация София“ съвсем официално призна за просрочието“.

Лидерът на БСП – София припомни също, че на фона на цялото това притеснително състояние на „Топлофикация София“ управляващите в Столична община гласуваха дружеството да вземе нов кредит на стойност 135 милиона лева от европейските банкови институции. „Ако управляващите се бяха вслушали в предложението на БСП и бяха провели разговори с БЕХ, използвайки посредничеството на правителството, и бяха договорили опростяване на реципрочна на новия кредит част от дългосрочния дълг, това щеше да бъде глътка свеж въздух за „Топлофикация София“, заяви Калоян Паргов. – А след 2020 година в „Топлофикация София“ ще останат средства само за заплати. Очевидно, че огромният проблем на това дружество е мениджмънтът, защото входът и изходът на системата ги контролира КЕВР. Тоест, крайно наложително е да бъде подобрен мениджмънтът на „Топлофикация София“, защото това е ключът за бъдещето му“.

Калоян Паргов добави, че дружеството е зациклило и е забавило изпълнението на няколко ключови проекта. „С колегите от БСП не разбрахме какво се случва с Турбина №4 в ТЕЦ „Изток“, която трябва да бъде пусната през 2019 година. Също така не чухме до къде стигна реконструкцията на 7-и и 8-и котел в ТЕЦ „София“, която е финансирана от ЕИБ и трябва да приключи през 2019-2020 година. Тази реконструкция е задължителна, за да не бъде замърсявана околната среда и да бъдат намалени парниковите емисии, коментира той. – Друг зациклил проект е цялостната интегрирана информационна система SAP, която според бизнесплана трябваше да приключи до юни 2018 година. Какво се случва? При всичките тези проблеми, какво може да е бъдещето на „Топлофикация София“, според управляващите в Столична община?!“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.