Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики, пред Труд News: Злобата и омразата не напускат ръководството на БСП

Насилствено се подменят делегати на конгреса с апаратни хватки

В БСП има хора, които смятат, че пътят, по който ги води ръководството начело с Корнелия Нинова, е път към нищото. Доказателство за това са изборните резултати през последните две години. Те са най-точната социология и оценка на поведението на един ръководител. Това казва в интервю пред „Труд news“ членът на Националния съвет на БСП Калоян Паргов. Питаме го и за отливът на гласоподаватели на социалистическата партия, за смяната на сегашния лидер на партията и за шансовете други леви формации да влязат в 49-ото Народно събрание.

- Господин Паргов, Корнелия Нинова призна ли това, което съдът постанови, т. е. пълноправен член ли сте на пленума и ще бъдете ли делегат на конгреса на БСП?
- Според съда аз съм пълноправен член на всички органи, от които бях отстранен неправомерно на 19 февруари 2022 година. Нещо повече - след решението на ВКС от 27 юли има второ решение на ВКС от декември, което отново постановява, че съм неправомерно отстранен и фигурирам в актуалното състояние на БСП. Незнайно защо, не мога да си обясня защо ръководството, което претендира постоянно за върховенство на закона от трибуната на Народното събрание и за спазване на законите, а не признава решение на върховен съд. Нещо повече, това е и наказуемо според Наказателния кодекс. Очевидно, че злобата и омразата не напускат ръководството. Тя е в основата на всички подобни пагубни не само за БСП, но и за левицата действия и поведение, което доведе до този голям отлив на избиратели.

- Разцепена ли е БСП на хора, които са верни на Корнелия Нинова и такива, които са изпаднали в немилост от нея?
- По-скоро в БСП има хора, които смятат, че пътят, по който ги води ръководството начело с Корнелия Нинова, е път към нищото. Доказателство за това са изборните резултати през последните две години. Те са най-точната социология и оценка на поведението на един ръководител. От друга страна тези, които са около нея, но и те виждат, че в НС влизат единствено водачите на листи. Казвам го с болка.

- Ще видим ли Калоян Паргов водач на софийска листа?
- За мен това никога не е било някаква цел и амбиция. Аз мога да работя и да помагам на партията от различни позиции и дори наказан го правя. Например от Стратегическият институт, който създадох, БСП, ако иска, може да се възползва - вратата е отворена. Ще помагаме с програми, с идеи, с виждания за определени политики, които могат да бъдат полезни на партията. Но на този етап единствено и само виждам, че част от държавните институции се интересуват от нашата работа, но няма заявки от БСП в тази посока.

- Не си спомням в последните пет-шест години да е имало провален пленум на БСП. Последната седмица имаше. Защо се случи това?
- Аз лично нямам спомен в последните 30 години да има провален пленум на БСП, т. е. пленум, на който да не може да събере кворум. Това е симптоматика за лошото организационно състояние на партията, за липса на интерес в избраните за членове на Националния съвет. Разбира се, както в парламента, така и в Националния съвет, управляващото мнозинство, ръководството, е длъжно да осигури този кворум. Обвиненията, че едва ли не т. нар. опозицията е саботирала заседанието, говори за една голяма слабост и за това, че ръководството вече не владее ситуацията в този национален орган.

- А истина ли е, че голяма част от членовете на пленума са били там, но са отказали да се регистрират?
- Със сигурност имаше и такива, но те не са голяма част. Аз лично предложих на ръководството да се разпиша, за да допринеса за кворума, но не бе прието.

- Да разбирам ли, че сте бил ходещият кворум? Вашият подпис решаваше ли проблема?
- Не, десетина-петнайсет човека им липсваха и аз предложих да съм един от тях. Срещу това, признавайки моя подпис, автоматично да признаят решението на ВКС и да приключим с тази драма и сага. Но очевидно, че липсата на кворум и предстоящия провал на пленума не ги стресна и не ги разубеди накрая да заровим томахавките и да признаят върховенството на закона в тази държава.

- Наистина ли имаше членове на пленума, които снегът ги е спрял?
- Снегът е удобно оправдание, както и преговорите за районни избирателни комисии, които започнаха в същия ден. Но не мога да повярвам, че всички, които е трябвало да преговарят, са членове на Националния съвет.

- А прав ли е Румен Овчаров, че вътрешната опозиция бетонирала Корнелия Нинова, защото аз нещо не разбрах тази теза?
- По-скоро не вътрешната опозиция, а желанието за власт на тези около Нинова, които пазят своите места. Очевидно че Румен Овчаров се разпознава в един от тях с някакви свои амбиции. Само ще му припомня времето, когато националното ръководство подстрекаваше членове на Градския съвет да правят същото с кворума. Помня, че имаше и членове на ГС, които бяха в залата, но не се разписваха с надеждата да провалят заседанието. Има една поговорка, която искам да кажа на другаря Овчаров - не прави това, което не искаш да ти правят на теб.

- Много скандално прозвуча това, което е направила Корнелия Нинова относно делегати на конгреса. Как се чистят 70 делегати от заседанието на конгреса?
- По смисъла на действащите правила и устав, делегатите се излъчват от местните организации. Те не са 70, може би малко по-малко, но ще видим точно колко са на това заседание на Конгреса. Очевидно и аз ще бъда един от тях заради непризнаването на решението на Върховния съд и недопускането ми до участие в конгреса, както до сега се случваше в Националния съвет. Разбира се, всеки случай е индивидуален, трябва да се види каква е причината, която е използвана, за да може един делегат да бъде сменен. Разбира се при смърт, при напускане на партията, при самостоятелен отказ, това е нормално да се случи. Говорим за случаи при които има причина или лично волеизявление от страна на самия делегат. Но в момента ми се струва, че става дума за насилствено подменени делегати, използвайки апаратни хватки сред местните организации по нареждане от Позитано.

- Какви са тези апаратни хватки? Едната, примерно, е да не е плащан членския внос?
- Да. Разбира се, може да има заседание на общинската партийна конференция, която да реши, че сменя делегата Петър Петров поради някаква причина и излъчва делегата Георги Георгиев.

- Уставът предвижда ли такова нещо?
- Уставът предвижда, че мандатът на органите е за четири години. И ако се налага, могат да бъдат избирани нови делегати по правилата. Това е допустимо, но въпросът е защо този делегат е сменен. Дали поради някои от причините, които са записани в устава или просто този делегат е неудобен, очаква се той да не гласува и да не подкрепи ръководството на партията на Конгреса и трябва да го заменим с такъв, който ще вдига послушно ръка.

- Може ли да се очаква от конгреса да се повдигне въпроса за лидерството в БСП, както поискаха от „Социализъм 21 век“?
- И не само, социалисти от различни местни организации също поставят въпроса. Има една позната, гръмка фраза за Конгреса на БСП, че той може да реши всичко. Да, Конгресът може да реши всичко, защото той е нормативният орган, но в случая при сега действащия устав конгресът е обезправен. И това беше една целенасочено изпълнена задача преди 5 години, в която и тези, които сега са най-ярка опозиция на Нинова, участваха с охота. Само ще напомня, че аз бях един от тези, които изразихме скептицизъм към начина, по който беше конструиран прекият избор през 2017 година. С промените в устава е невъзможно да санкционираш избрания пряко председател, когато се налага. Като казвам санкционираш, имам предвид не само да го смениш, а и да го възпреш, ако премине определени граници, каквито са преминати много отдавна с поведението и политиката на това ръководство на БСП начело с Корнелия Нинова. Това е опасно, защото партията в момента се намира в състояние на цугцванг.

- Дадохте ли в БСП оценка на участието ви в управлението с „Промяната“?
- Не съм чул до сега да е правена такава оценка. Единственото, което съм чул е за приноса на БСП по отношение на социалния вектор, който видимо беше иззет от ПП, които изведнъж се превърнаха едва ли не в социална, центристка и лява партия, която е направила всичко.

- Не разбирам защо за БСП от ГЕРБ са червена линия, а от ДБ не са червена линия?
- Вижте, БСП изпусна някои тенденции в обществото, гледайки в пъпа си и в прекия избор на председател. БСП беше основна алтернатива на ГЕРБ през десетгодишното управление на Борисов. БСП пропусна да се заяви на терена на лявото през последните години и така това пространство се зае от т. нар. „партии на промяната“. ПП са продължение на този процес, за който и самият президент Радев способства, пък сега горчиво съжалява, видимо от неговите изявления. БСП от водеща партия, бореща се с модела ГЕРБ, някак си изпадна в безтегловност. Пришиват я ту към „Промяната“, ту към статуквото, използвайки различните гласувания и тематичните коалиции, особено в последния парламент. За съжаление БСП загуби своя облик и сега виждам, че се правят нескончаеми опити да се върне този облик на социалната партия, на социалния вектор. За съжаление в тази обстановка, в която се намираме, не говоря само предизборно, а като световен процес, БСП трябва да осъзнае, че се променят самите елити - включително политическите субекти.

- Какъв е пътят на промяната в БСП - към социалдемократизация или към някаква друга форма, към либералния вектор?
- В света в момента доминират два вектора - консервативният и либералният, като за съжаление тяхното проявление е много опростено - за и против Истанбулската конвенция, за и против появата на нови полове, за и против нови права на определени групи, определящи себе си по полов признак, което е много страшно за ценностната система. В случая БСП зае правилна позиция, но тя не е достатъчна, за да характеризираш каква политика водиш. Може би някой, някъде в някой център на света, говоря малко конспиративно, е решил, че е много по-лесно да поднесе на света и на обществата едно такова разделение, за да не се замислят хората за други, по-важни въпроси. Най-вече за растящите неравенства, особено след ковид-кризата и следствие на войната, че те също се задълбочават. Ако погледнем икономическите процеси, ще видим, че не всички, на които помагаме, имат реална полза от това, а по-скоро носят големи печалби на други.

- БСП ли трябва да се промени, или да се създаде нова лява партия?
- Много станаха крилцата и перцата вляво, което е притеснително. Мога да изброя над 10 формации, повечето от които са произлезли от БСП. Имаме два проблема - малкият е сегашното ръководство със сегашната си политика, а големият е бъдещето. Мен повече ме тревожи големия проблем. Много от моите другари са се вгледали в малкия проблем, защото без решаването му, няма как да се реши големият проблем. Той може да се реши като се чуят всички гледни точки. Виждаме, че има едни млади, нови леви хора, които не искат да имат нищо общо с досегашните познати. Т. е. хора, които определят себе си като леви, но не искат да се доближат до познатите субекти и лица, които сме свикнали да виждаме през последните 30 г.

- Не разбрах какъв е изходът за съхраняване на лявото.
- На първо място е идейната основа, която по-скоро трябва да е лявоцентристка, но трябва да има и социалистически характер. Трябва да се пристъпи и към едно голямо ляво обединение с участието на БСП. Това, което някои побързаха да направят, за да се явят на предстоящите избори и ще са конкуренти на БСП, е непълно, в него липсват много елементи на лявото. Там останаха само три партии от шестте, които бяха в началото. Сега в обединението са само Движение 21, АБВ и „Ние идваме“.

- Има ли шанс лявото обединение да влезе в 49-ото НС, отнемайки гласове от БСП?
- По-скоро то ще се бори за гласовете, които БСП не може да вземе през последните две години. Това са гласовете, които изтекоха от БСП и отидоха и при ПП, и в „Български възход“ и във „Възраждане“. Някои от хората които преди гласуваха за БСП вече не гласуват, защото са разочаровани.

- Какви са шансовете лявото обединение да влезе в парламента?
- Предстои да видим. Но досегашната практика показва, че субекти, които са произлезли от БСП, трудно прескачат с 4-процентовата бариера и е имало спорадични пробиви.

- Колко са загубените от БСП гласове?
- Ако сметнем, че БСП традиционно имаше между 900 000 и 1 000 000 гласа...

- Може ли да говорим по-реалистично?
- Последният голям успех за БСП през 2017 г., когато повторихме броя на народните представители - около 80, БСП имаше около 955 000 гласа. Толкова имаше и Радев на първия си тур през 2016 г. Т. е. говорим за отлив на над 700 000 гласа.

- Колко от тези гласове може да отидат при лявото обединение?
- Зависи от това каква ще е избирателната активност. Със сигурност хартията ще повиши избирателната активност. Може би ще има нужда от 120 000-150 000 гласа, за да се премине 4-процентната бариера. За 48-ия парламент беше около 100 000 гласа. Лявото обединение тръгва с актив от около 1,5%, максимум 2%, т.. е ще им трябват още 60 000-70 000 гласа, за да влезе в НС. Това не е много лесно.

- Хартиената бюлетина ще помогне ли на Нинова да върне партията на трета позиция?
- Не искам да правя прогноза. Предстои да видим на изборите на 2 април, че 4-5 формации ще се борят за гласовете вляво. Това са БСП, „Възраждане“, Лявото обединение и тези, които останаха извън него.

Нашият гост
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”. Висшето си образование получава в УНСС със специалност “Международни отношения”. Магистър е по “Европейска интеграция”.
Председател е на Управителния съвет на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) от 6.6.2022 г.
Член е на Националния съвет на БСП.
Паргов беше председател е на Градския съвет на БСП - София от 26.10.2013 г. до 19.02.2022 г.
Трети мандат общински съветник. Заместник-председател е на Комисията по транспорт и пътна безопасност и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. От 2015 г. до март 2022 г. беше председател на групата общински съветници от “БСП за България” в Столичния общински съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта