Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Пекарите на кафе пазят в тайна над 800 аромата

Владимир Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Почина пациент със свински грип в болницата в Смолян

„Лудогорец“ победи поляци в дебюта на Павел Върба

Започна водоподаването към Свищов, Вардим и Царевец В неделя екипите ще продължат работата си по отстраняване на аварията

Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Калоян Паргов: Точно 13 от 61 са отговорните към гражданите на София общински съветници в СОС

Столична община протече над главите на журналистите, докато кметът Йорданка Фандъкова им обясняваше колко неоснователни са исканията на БСП за извънредна сесия, свързана с мерките срещу наводненията от дъжда, съобщиха от БСП-София:

Точно 13 от общо 61 са отговорните към гражданите на София общински съветници в СОС. Този извод направи председателят на групата на БСП в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов. Седемте съветници от БСП, четирима от „Група 5“ – Венцислав Мицов, Стоян Александров, Симеон Славчев и Иван Велков, както и Марта Георгиева и Иво Божков подкрепиха доклада на БСП в СОС за свикване на извънредна сесия относно готовността на СО за реакция при природни бедствия и наводнения на територията й. Предложението на съветниците от групата на социалистите беше направено в началото на редовната сесия днес, а за свикването на извънредна сесия бяха необходими една трета от всички общински съветници в СОС, които са 61.

По ирония на съдбата, докато кметът Йорданка Фандъкова обясняваше на журналистите колко несъстоятелни и преувеличени са исканията на БСП за извънредна сесия, свързана с мерките на СО срещу наводненията, капандурата на петия етаж в Столична община протече над главите им.

stolichna_obshtina_proteche-28-6-18

„Кметът сметна, че се отнасям несериозно към проблема, защото направих коментар с ирония за „бананите“, които поставят на входовете на метростанциите, за да ги предпазят от наводнения, каза Калоян Паргов. – А истината е, че вече управлението на ГЕРБ предизвиква ирония у гражданите на София. Тази ирония показва едно – хората вече са загубили надежда, че управляващите могат да се справят с проблемите в града ни. А въпросът с канализацията и шахтите е много сериозен. И е време да обяснят защо изобщо го има към този момент, след като те 10 години управляват София. Запушените шахти са отговорност на Столична община. Столичният инспекторат трябва да контролира работата на ВиК, на концесионера „Софийска вода“ и на концесионера по чистотата. Когато не го прави, нито банани, нито портокали ще помогнат срещу наводненията“.

Според Калоян Паргов, управляващите се страхуват от свикването на извънредна сесия, тъй като данните, които трябва да изнесат няма да са добри за тях. Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова пък попита дали има конструктивни недостатъци при изграждането на входовете на метрото, за да се получат тези наводнения след дъжда на 18-и юни.

„С колегите от БСП настоявахме за провеждане на извънредна сесия, защото искахме гражданите да чуят отговорите на няколко въпроса, коментира Милка Христова. – Искахме хората да разберат какви са плановите мерки на СО при възникване на подобни ситуации като тази от миналата седмица след едночасовия обилен дъжд. Също така трябваше управляващите да кажат какви са превантивните мерки, които взимат за предотвратяване на подобни ситуации, да изнесат данни за екипите за действие в кризисни ситуации, както и какви финансови средства са заделени за подобни случаи. Искахме да бъдат предоставени актуални данни за състоянието на канализационната мрежа в София, както и на шахтите“.

Според Милка Христова, бодряшки изказвания на съветниците от ГЕРБ, че подобни наводнения се случват в цяла Европа, както и примерите с метрото в Берлин, звучат изключително нелогично и безотговорно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.