На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Калоян Паргов: Хората на културата и просветата трябва да имат достойно място в обществото

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, Деня на българската просвета, култура и наука и на славянската писменост трябва да си спомним няколко познати, но изключително важни факти от тяхното дело. Двамата братя създават азбука, която се превръща в основата за духовното единение на славяните в Европа, от онзи период до днес. Двамата братя обхождат Европа надлъж и шир. Прославят азбуката и езика, на който са превели свещените книгите – нашия език. Това казва лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по култура, образование, наука и културно многообразие в СОС, по случай 24 май, съобщиха от пресцентъра на БСП-София.

„На този светъл празник, искам да отбележа, в контакстта на членството ни в ЕС, класическата мисъл на Константин-Кирил Философ, че всеки народ има правото да слави Бога на своя език. С понятията на днешния ден, това е може да се изрази чрез концепцията за културното многообразие, като основа за развитието на Европейския съюз. А именно правото на всеки народ да съхранява и развива своя език, своите традиции и култура, като по такъв начин обогатява Европа, осъществявайки духовното й единение“, убеден е Паргов

Според него през последните 30 години българската десница, а сега и ГЕРБ, като част от неолибералната си политика, правят опити неглижират националната ни идентичност. “Това е причината днес да ставаме свидетели на грубото изопачаване на българската история и литература в образователната ни система. Причината да не се търсят и прилагат модерни подходи и финансови механизми за стимулиране на съвременната българска култура. Тихомълком да се утвърждава джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията. Да се заличават, и то съзнателно, големи периоди, свързани с българската духовност, православната и славянската ни същност”, заяви лидерът на столичните социалисти.

Той припомни, че в навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България руският патриарх Кирил каза, че без българското православие нямаше да има и руско православие. “След думите на акад. Дмитрий Лихачов за България като Държава на духа, това е второто високо признание за първоапостолската роля на България за православието и славянския свят. Признание, което ни задължава да отстояваме, това че за европейски ценности не може да се говори без православните ценности.”, категоричен е Калоян Паргов.

„Делото на Кирил и Методий, покровителите на Европа, задължава нас, българите от ХХІ век, да направим всичко възможно учителите, творците – писатели, художници, журналисти, режисьори, сценаристи, актьори, композитори, учените и преподавателите във висшите училища, да имат своето достойно място в обществото – българското и европейското“, каза в заключение Паргов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Калоянчо, защо шефката ти от близо месец спря да лае по Борисов? Не само тя, а радев и йончева също спряха обичайния лай. Да сте получили нареждане от кремъл или е ваше решение?

 2. Помниш ли ка пазеше Местан и "Златния пръст"? каза:

  Как мобилизирахте червените бохчи за тези избори? С окръжно до всички червиви клетки в страната ли? Ще ти припомня как организира митинг-протест в защита на Тройната ви коалиция с Местан и „Златния пръст“ Сидеров. (Дори малките фашистки сателити не ви стигат, че търсите и коалиция; двойна не стига, че ТРОЙНА!!!)

  СОФИИСКИ ГРАДСКИ СЪВЕТ НА БСП
  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА РС на БСП

  УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ,

  На 16.11 2013 г. от 12:00 часа ще се проведе шествие – митинг в подкрепа на правителството.

  Сборен пункт на участниците в шествието – митинг е „Орлов мост” (пред подвижната сцена) от 11:30 часа.

  Имайки предвид създалата се напрегната обществено-политическа обстановка по повод студентските протести, Ви молим да предприемете конкретни мерки за осигуряване на максимален брой участници в шествието-митинг. Контролната цифра определена от НС на БСП за участието на столичната партийна организация е 5 000 човека.
  …………..
  Приложено Ви изпращаме Разпределение на участниците от столичната партийна организация в шествието-митинг по райони. Молим Ви на 15.11.2013 г. до 11:00 часа да ни съобщите в ГС на БСП броя на хората потвърдили участието си в мероприятието от вашия район.

  Председател:
  /Калоян Паргов/

 3. какви хора на културата бе?
  екскрементите от су ли?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.