Калфин: Ако искаш правителство, не обясняваш кой в чий скут е седял

Снимка: БНТ
Ивайло Калфин

Ако искаш правителство, не тичаш от кабинет в кабинет и не обясняваш кой в чий скут е седял. Това каза Ивайло Калфин по повод скандалите в Народното събрание и невъзможността да се състави редовно правителство.

„Проблемът е, че политическият елит или по-скоро тези, които се занимават с политика, всъщност са ангажирани с междуличностните си отношения, с изчегъртване, с избутване – този да на е, онзи да не е. Все по-малко се говори за реални политики, които да се предлагат на избирателите. И всички виждаме резултата“, коментира той по БТВ.

Ивайло Калфин подчерта, че и в двете правителства, от който е бил част, такива неща не са случвали. Според него както Сергей Станишев, така и Бойко Борисов са държали да има редовно правителство и са направили всичко по силите си, за да се управлява добре България.

„Това не е някаква сложна наука. За да има редовно правителство, трябва да е налице мнозинство в парламента. А такова се формира на базата на някакво коалиционно споразумение или на базата на управленска програма. Ясно е, че се правят някакви компромиси, но поне на хората им е ясно, защо е създадена тази коалиция и какво искат политиците да направят“, каза още той.

Ивайло Калфин призна, че е непоправим оптимист и вярва, че редовно правителство ще има. Той обаче подчерта, че на този порочен кръг трябва да се сложи край в някакъв момент.

„Дали ще има други играчи, дали на следващите избори ще се появи някакво друго „Величие“ – например „Национална радост“ или „Гордост“, няма никакво значение. Политиците трябва да седнат на масата и да кажат: Вижте, това ни е казал народа, така сме избрани и нека да видим дали има основа, на която да направим коалиция. Това може да се случи с третия мандат“, смята той.

Бившият евродепутат коментира и преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Според него това е добра новина, защото не беше ясно, какво би последвало след нейното отхвърляне. Той не изключи възникването на турбуленция, ако тя не беше преизбрана.

„След евроизборите има покачване на националистическите и антиевропейски настроения, включително тези партии са представени и в ЕП. Добрата новина е, че все пак се събра коалиция, която е проевропейска. Именно тя преизбра Урсула фон дер Лайен. Преизбирането ѝ не беше изненада за мен“, поясни той.

Ивайло Калфин коментира и възможността България да излезе от ЕС – според него това би върнало страната ни 20 години назад. Той даде пример с решението на Великобритания и последиците от Брекзит.

„Това, че толкова дълго време в Европа няма войни, е голямо постижение. Само това да е приносът на ЕС, то ние имаме нужда от него“, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България