Калфин: Цецка Цачева трябва да покаже, че президентският стол е подходящ за нея

"Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева ще трябва да покаже, че обувките и столът на президента са подходящи за нея". Това каза в предаването пред БТВ кандидатът за президент Ивайло Калфин от АБВ.

По думите му, който и да е кандидатът на ГЕРБ, ще е силен, тъй като това е най-голямата партия с всички власти, които са в нейни ръце.

Според Калфин по време на мандата на Росен Плевнелиев президентската институция се е обезличила и е много важно да не се случи отново така. Преди 5 години Плевнелиев беше популярен министър, който беше посочен, и след това беше избран. Този пост не беше за него. Цачева тръгва от по-задна позиция, защото рейтингът на парламента е много нисък, подчерта Калфин.

Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов от тази сутринта, че ако ГЕРБ загуби на първия тур на президентския вот, той ще подаде оставка.

"Доколко ще продължи работи правителството, зависи от решението на премиера. Де юре това е правителство на малцинството. Сега го подкрепят Патриотите и половината Реформатори. Борисов или може тръгне на предсрочни избори и да търси по-стабилна формула, или да се опита да запази или разшири сегашната коалиция", изтъкна Калфин.

Ако излезе в предсрочни избори сега, той ще търси по-добро представяне и по-голяма консолидация около кабинета. Това не значи, че се оттегля от властта, допълни той.

По думите му обаче това няма отношение към президентските избори.

Според него това, че левицата излиза с няколко кандидати на президентските избори, е в интерес на ГЕРБ.

Като видим резултатите, ще разберем дали зад Пламен Орешарски, който влезе в битката за „Дондуков” 2, стои голяма политическа сила. Някои политически сили се крият зад инициативни комитети, отбеляза Калфин.

„Неговият период на премиерстване беше много слаб”, подчерта той. По думите му в коалицията между БСП и ДПС тогава не се е знаело кой дърпа конците и кой взима решенията. „Няма как премиерът в тази коалиция да излезе в бяло”, коментира Калфин.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика