На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Камарата на строителите иска оптимизация на програма за саниране

Снимка: Архив

Камарата на строителите в България ще предложи срещи с различните политически сили за оптимизиране на Националната програма за саниране. Строителите смятат, че в момента цените са на критичния минимум.

Организацията приветства решението на парламента за продължаване на програмата.

Програмата доказа своя голям икономически и социален ефект, посочиха от КСБ. В тежката за строителния сектор 2016 г. при отчетен спад в строителството от 32% тя помогна на много малки и средни фирми от цялата страна да имат работа. Програмата осигури заетост и на стотици производители и доставчици на суровини и материали.

КСБ счита, че позитивният ефект от програмата е видим и че поставянето й в контекста на политическия дебат не е в интерес на обществото, предвид нейната социална значимост. Камарата припомня, че многократно в управителните органи на браншовата организация са провеждани дискусии, кръгли маси и конференции с всички заинтересовани лица, а въпроси, свързани с реализацията на програмата, са разглеждани на заседания на УС, в това число и темата за цените, на които се извършва санирането.

Трябва да се обърне внимание, че всяка сграда, която се включва в програмата, има своите специфични характеристики по отношение на видовете работи, които е необходимо да бъдат извършени по нея. През 2016 г. на 3 пъти, с цел оптимизиране на разходите и реализиране на повече обекти, и вследствие на намалението на обхвата на предвидените в програмата за изпълнение видове работи, бяха променяни референтните цени в посока намаляване – от първоначално приетите през 10.2015 г. – 250 лв. без ДДС максимална референтна стойност, на 160 лв. без ДДС през 02.2016 г. и на 143 лв. без ДДС през 10.2016 г. , като последната промяна е -115 лв. без ДДС.

КСБ счита, че в момента цените са на критичния минимум, който осигурява изпълнението на програмата. Въпреки това във връзка с приключването на строителната година Камарата планира да организира среща на всички заинтересовани лица по програмата, на която да бъдат обсъдени начинът за изпълнение на програмата, формирането на референтните цени, както и предложения за решения на възникнали проблеми от техническо и технологично естество.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. КСБ искала оптимизация а цените са “10.2015 г. – 250 лв. без ДДС максимална референтна стойност, на 160 лв. без ДДС през 02.2016 г. и на 143 лв. без ДДС през 10.2016 г. , като последната промяна е -115 лв. без ДДС.””, всичко това при пазарни цени от 30-35 лв/м2 с ДДС ако се обадите да ви санират апартемента без да сте участник в националната програма за саниране.Въпросът е къде отива разликата между пазарната цена и тази на която се работи по програмата ???

    1. Инженера, говориш за цени на квадратен метър стена фасада. В случая се говори за цени на кв.м. РЗП. Да, санирането на квадратен метър стена е горе-долу толкова, но в един блок не се санират само стените, подменят се и дограма, покриви, стълбищни клетки, електроинсталации, а на места и канализация при вътрешно събиране на дъждовните води от покрива.

      1. Да така е гражданино, прави се също така енергийно обследване и технически паспорт на сградата но въпреки всичко цената на м2/РЗП е прекомерно висока.От КСБ искат оптимизация заради такса ангажимент и отчисленията които плащат за да спечелят обществените поръчки.

  2. Тази измислена камара да не говори глупости……Тези персони дават ли си сметка, че от НЕЯ няма никаква нужда.
    Оптимизация значи промяна но само, че – ТРЯБВА РЕАЛНО ДА СЕ НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ ПОНЕ С 20 %. На който не му оттърва да спира заниманието наречено строителство .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.