Камарата на строителите призова президента Радев да не налага вето на Закона за опазване на околната среда

Камарата на строителите подкрепя приетия Закон за опазване на околната среда и изразява очакване, че президентът няма да наложи вето. Това се казва в специално  писмо до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев и премиера Бойко Борисов.

„Може да цитираме редица инфраструктурни обекти, които по различни причини бяха забавени с години заради абсолютно безпредметни жалби“, заяви председателят на Управителния съвет на Камарата Николай Станков.

„В крайна сметка най-потърпевши от целия този процес са обществото и българските граждани. Законопроектът по никакъв начин не ограничава възможността на гражданите и юридическите лица да обжалват процедури. А блокирането на този законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда ще създаде сериозни пречки пред инвестиционния процес като цяло. Забавянето на проектите, спирането на тяхната реализация, води до сериозни загуби за държавата“, предупреди Станков от ефира на БНР.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели също изразиха подкрепата си за законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. Според Асоциацията правото за обжалване на актовете във връзка с екологичните процедури не се ограничава по никакъв начин.

Промените в закона за опазване на околната среда предвиждат да се обявяват за окончателни решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу инвестиционни предложения, които са определени като обекти с национално значение. Според неправителствени организации, които поискаха от президента да спре промените, с това се отменят "основни гаранции за добро правосъдие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика