Камен Костадинов: Депутат за два дни

Колкото и добре да е организирана една партия, не е застрахована от объркващи и глупави грешки. Веднага след разпределението на мандатите за 44-тото народно събрание стана ясно, че ДПС за пореден път е попаднало в клопката на преференциите. Така на принципа 9/9 в парламента влезе Ангел Исаев вместо очаквания Дурхан Мустафа, който беше втори в листите в Бургас. Може да е случайно, но може и да не е. Така се наложи лидерът на листата Камен Костадинов да направи изненадващ ход - да напусне.

Исаев съзря своя шанс да получава 4 години представителни и безплатно паркомясто в центъра на София и отказа да се подчини на партийната дисциплина - нетипично за ДПС. Стана първият независим депутат в този парламент, за да може Камен Костадинов - зам.-председател на движението, да стане първият, който доброволно напуска същото това 44-то народно събрание. Само два дни след клетвата.

“Искам да дам пример, че политиката може да се прави и извън парламента”, заяви лаконично Костадинов.

За Камен Костадинов в интернет пространството има по-малко информация, отколкото за последния цар на Атлантида.

Дори “Уикипедия” е лаконична - роден е на 26 септември 1970 година в град Шумен. Завършил е Великотърновския университет, специалност право, география и история. Женен е, съпругата му Венета е от Бургас. Запознали се в Търново. Има двама синове, единият от които е на 18 години, а другият на 13 г. По професия е историк и юрист. Още на 26 години става депутат като депутат от ОНС - “Обединение за национално спасение”, както се нарича групата на ДПС.

През 2001-ва напуска движението, за да се присъедини към начинанието на друго знаково име по време на прехода - Христо Бисеров. В интервю за “Труд” дни по-рано бившият организационен секретар на СДС Христо Бисеров критикува премиера и лидер на партията Иван Костов и целият гняв се изсипва върху него. Така се стига до създаването на сдружение ЕКИП. Бисеров, Камен Костадинов, Илия Петров и още няколко души създават “Екип за изследване на политиката”, но по онова време се връща царят и всички планове на всички партии се объркват. През 2003-та този сплотен екип ще стане не просто част от Движението за права и свободи, но част от най-доверените хора на Ахмед Доган.

Костадинов се запознава със Сокола покрай президентската кампания на Петър Стоянов. Първата кампания. Тогава младият Камен бил активист на СДС, председател на партията в старата столица. Сокола обикалял страната, а в старопрестолния град домакин му бил младият Костадинов. Двамата откарали цялата нощ в разговори за философия, което е слабото място на Доган.

В най-силния период на СДС интригите на кариеристите в синята партия сложили Костадинов на неизбираемо място въпреки заслугите му и въпреки че е лидер. Това на фона на катастрофата на управлението на БСП и фалита на държавата през 1996-а означава, че са го сложили на дъното. Тогава му се обадил Доган и Костадинов получил предложение да се кандидатира на второ място в листата на ОНС в родния му Шумен.

Костадинов е страстен почитател на футбола, а днес това му е и професия. Всъщност запознанството му с Бисеров датира отпреди промените, когато са били на семинар за футболни съдии в Сандански.

През 1999-2000 г. става президент на ФК “Шумен”, а от 2005-а е член на изпълкома на БФС.

На последните парламентарни избори той беше водач в две листи - във Велико Търново и в Бургас. Преференциите обаче объркаха предпочитанията на ръководството и той остана депутат два дни.

Патриотизмът не е частна собственост

Патриотизмът не е запазена територия за една или друга политическа формация, казва Костадинов за “Епицентър”. Патриотизмът е действие, целящо консолидиране на всички български граждани, обединени около една национална кауза, и е средство за постигане на благоденствие на нацията. Ние от ДПС имаме самочувствието на най-патриотичната партия, която следва заветите на Апостола Левски - българи, турци и всички останали да живеят братски в една чиста и свята република.

ЗА НЕГО

Морален акт

"Този акт на Камен има своите партийни и морални измерения. И аз, и моите колеги високо оценяваме това. Този морален акт и жест е израз на партийна дисциплина. Отказът на Камен Костадинов от мястото му в парламента заради "феномена 15/15" е част от дисциплината в ДПС.”

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

Може би и патриотизъм?!

“Очаквах г-н Карадайъ да каже, че напускането на Камен Костадинов е и израз на патриотизъм.”

Веселин Марешки, председател на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание

Последното недоразумение

"С мажоритарната система тези преференции отпадат и няма да се случват такива недоразумения. Така че подкрепете тези 2,5 милиона, които гласуваха на референдума", за което "Шоуто на Слави" инициира референдум.“

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ

С пенсионери и авджии зад него

"Явно той е човекът, който е организирал и си е уредил спонсорирането на пенсионерския клуб и на ловния клуб."

Йордан Бакалов, бивш вътрешен министър, по повод финансирането на ДПС в Галиче на предишните избори

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети