Камери опасват гетото, видеонаблюдението ще обхваща и новата полицейска приемна

Забраняват на каруците да напускат квартал „Лозница”, от 50 до 300 лв. глоби за нарушителите

Истински „Биг Брадър” чака жителите на ромската махала „Лозница” в Асеновград , където през месец септември ще бъдат изградени пет нови зони за видеонаблюдение.

Камерите ще бъдат монтирани основно в централната част на квартала, но де факто ще опашат цялото гето. Закупуването и монтажът им ще струват на общинския бюджет 33 000 лева, които ще бъдат отпуснати с решение на местния парламент на насрочената за 30 август първа сесия след лятната ваканция.

Точният брой на камерите ще се определи според техническите параметри на съоръженията, а инвестицията е по настояване на местната полиция и е част от ангажиментите, които лично вицепремиерът Валери Симеонов пое след големите протести в Асеновград след побоя на тумба цигани над деца спортисти и техните треньори и родители от клуба по кану-каяк „Асеновец” на 26 юни.  Видеонаблюдението  в ромската махала  ще бъде част от системата за контрол, която Община Асеновград ще изгражда в съвместен проект с  колегите си от Пловдив.

Първата видеокамера ще бъде монтирана на новата приемна на РУ на МВР в „Лозница”, която ще се намира на площад „Ново време” в центъра на ромската махала и ще представлява преместваема модулна конструкция с площ от 60 кв. м. В приемната ще работят 7 полицаи, като всеки ден на място ще дежурят петима униформени служители, които ще следят за спазване на реда в гетото и ще помагат на ромите при нужда от административна консултация. Системата за видеонаблюдение ще позволява надграждане, за да не повишат максимално мерките за сигурност, уточниха от екипа на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов.

На сесията на 30 август ще бъде гласувано и предложението за тотална забрана по всички централни и вътрешни улици в чертите на Асеновград на каруци, включително и официално регистрираните. Забранителният режим ще влезе в сила, ако общинските съветници приемат предложението за промяна на Наредбата за безопасност на движението. Според документа безмоторните превозни средства ще имат право да се движат само в рамките на ромския квартал „Лозница”, като границите на трасето  им са между улиците „Миньор”, „Дружба”, „Росица”, „Лале баир” и по полските пътища в общината. Каруците пречат на движението и придават лош имидж на Асеновград, а освен това са сериозна предпоставка на катастрофи, тъй като се управляват от малолетни и хора, които не познават правилата за движение по пътищата, замърсяват улиците и булевардите и затова ограничаване на достъпа им до градските улици е наложително, убедени са от местната администрация. След въвеждане на забранителния режим нарушителите ще отнасят глоби между 50 и 300 лв., а контролът за движение на ромските каруци е възложен на полицаите от РУ на МВР-Асеновград и общинско предприятие „Паркинги и гаражи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България