Кампания за кастриране на бездомни кучета правят в Търговище

 

Едноседмична капания по кастриране и обезпаразитяване на бездомни кучета обявиха в Търговище. От понеделник до петък включително гражданите могат да подават сигнали на телефоните на Общинско предприятие „Социални и охранителни дейности”. Специализираният екип, който се занимава с уличните кучета, ще залавя животните, за да ги транспортира до ветеринарна клиника, която има договор с Общината. От предприятието посочват, че е важно да се уточни мястото, където може да бъде намерено кучето. След кастриране, обезпаразитяване и поставянето на ушна марка, то ще бъде върнато на същото място, както изискват разпоредбите, напомнят от предприятието „Социални и охранителни дейности”.

По време на кампанията ще бъдат обхванати бездомни животни от Търговище и селата. Целта е да се намали популацията на кучетата и като подготовка за есенната вълна, при която стопаните на вили масово изхвърлят на улицата пазачите на имотите си, за да не се грижат за тях през зимата. Тогава популацията в града нараства в пъти от „новото зареждане” с безстопанствени кучета, които тръгват на глутници по улиците.

От общинското предприятие уточниха, че кастрацията се прави целогодишно по договор с ветеринарна клиника. Тя се грижи и за болни и пострадали от инциденти улични кучета. Подалите сигнал за животните, по никакъв начин не се ангажират със заплащане на манипулацията, която е по договор с Общината.      

Очаква се през есенните месеци да има втора кампания по кастриране и обезпаразитяване.

Коментари

Задължително поле