Варненски ортопеди имплантираха последен модел раменна става

Пожарникари от Сливен спасиха заклещена в ограда сърна

Учредиха награда „Валери Петров”

Шест години затвор за катастрофа на магистрала „Тракия“, при която загина семейство с малко дете

Премиерът: Във вторник ще гласуваме 7,5 млн. лева за УНСС (ВИДЕО)

Студентският театър към Стопанската академия в Свищов чества половин век

Парламентът отмени по-високия имотен данък за второ жилище в курортите

Калоян Паргов: Нова, справедлива и социална Европа е нашата цел

Пътна полиция в готовност за голямото преселение преди великденските празници

Военновъздушните сили започват подготовка за парада от 2 май

Патриарх Неофит на Велики четвъртък: За много години, Бог да ви помага!

Деница Златева: При спечелване на евроизборите, ще искаме предсрочен парламентарен вот

Спецпрокуратурата предаде на съд Румен Овчаров за умишлена безстопанственост, ощетила „Мини Бобов дол“ с 24 млн. лева

Рапърът Venci Venc’ се раздели с мустаците си (СНИМКА)

Конкурс „кове“ бъдещи металурзи в Шумен „Индустрията в моя регион" е под патронажа на кмета на Шумен

Кампания срещу ваксините разболява милиони деца Близо 10% от българчетата не са защитени от предотвратими, но животозастрашаващи болести

Страната ни иска и варицела в задължителния календар

Заболявания, които са напълно предотвратими чрез ваксина, разболяват всяка година милиони деца в Европа, включително в България. В основата са кампании в много държави срещу имунопрофилактиката. Само от варицела страдат над 5,5 млн. малки пациенти на стария континент ежегодно – 3 млн. под 5-годишна възраст, като част от случаите завършват фатално. Основните причини са колебание или нежелание на родителите да имунизират децата си, не добре осведомени медицински работници, които да помогнат на близките да вземат правилно решение или липса на ваксини. Данните бяха изнесени в сряда по време на кръгла маса в парламента на тема “Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания”.

Епидемичният взрив от морбили у нас в периода март-юли е разболял 165 души, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му 90% от всички случаи са на неимунизирани или частично само имунизирани пациенти, т.е. заболяването е било предотвратимо. Една от причините за колебание у родителите дали да ваксинират децата си е недоверие в здравната система и трябва да се работи в тази посока, коментира още специалистът. Той допълни, че страната ни по нищо не отстъпва на останалите европейски държави от гледна точна на имунопрофилактиката, но има какво още да се желае. Европа обаче също страда от недостатъчно добър обхват на имунизациите, тъй като 79% от смъртните случаи в следствие на инфекциозни заболявания в Европа (напр. морбили, дифтерия, коклюш) са намалели благодарение на ваксините. Въпреки това населението на стария континент има нужда от още по-добра имунизационна политика, заяви д-р Валери Цеков, представител на Българското сдружение по иновативна медицина.

Сериозен проблем остават рубеолата и варицелата – под 95% от европейското население имат ваксина срещу тези предотвратими болести. Експертите се обединиха около тезата, че натрупаният огромен опит убеждава, че ползата от превенцията е несравнима с рисковете при вече възникнало заболяване. Според тях през последните 100 години ваксинопрофилактиката е най-голямото постижение на медицината, а ваксинациите са най-важните инструменти за първичната превенция. Държавите от ЕС имат почти вековна традиция в приложението на национални имунизационни програми и благодарение на масовото им прилагане някои болести вече са изкоренени в целия свят (едра шарка), докато други се очаква скоро да бъдат елиминирани (полиомиелит, морбили и вродена рубеола).

В България за последните 5 години, от 2012 до 2016 г., постигнатият среден имунизационен обхват с основни имунизации при децата до 2-годишна възраст е следният: срещу туберкулоза – 96,6%; срещу вирусен хепатит тип Б – 93,7%; срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит – 92,1 %; срещу пневмококови инвазивни инфекции – 91,9%; срещу морбили, паротит, рубеола – 93,1%.Според експертите има необходимост от увеличаване на имунизационен обхват, тъй като в България все още има рискове от локални и регионални епидемии.

Данните показват, че държавите от ЕС срещат трудности при елиминирането на дребната шарка (морбили) и нарастващата заболяемост от коклюш сред хора над 30 годишна възраст.

Констатирана бе нужда от преразглеждане и евентуалното разширяване на имунизационния календар чрез въвеждане на имунизация срещу варицела, от която годишно се разболяват около 30 000 души и в някои случаи води до сериозни усложнения и хоспитализация.

 

 

Висока е смъртността от есенно-зимни вируси

Нов противогрипен препарат препоръча СЗО

България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация в рисковите групи - под 2%.
България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация в рисковите групи – под 2%.

Новите противогрипни препарати и рисковете за здравето през предстоящия есенно-зимен сезон също бяха сред акцентите по време на провелата се кръгла маса. Експертите са категорични, че са необходими предпазни мерки в навечерието на грипния сезон, особено при хората над 65-годишна възраст, както и при всички възрастни и деца, страдащи от хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни заболявания. Особено уязвими са и бременните жени.

Отчитайки тежките последствия от грипа и необходимостта от ефективна превенция от него, СЗО дава своите препоръки за прилагане на иновативните четиривалентнипротивогрипни ваксини, каквито вече се предлагат и в нашата страна. Все още е слабо покритието с противогрипни ваксини в някои страни от ЕС като се отчита относително високата смъртност от грип навсякъде по света. За разлика от някои държави, като Холандия и Великобритания, където ваксинационното покритие срещу грип при рисковите групи достига 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация в рисковите групи – под 2%.

В този контекст се обмисля възможност за изготвяне и приемане на Национална програма за имунопрофилактиката в България, свързана с предпазване от сезонния грип.

 
Тревожна тенденция

Нараства антибиотичната резистентност

Разработват се профилактики за ограничение на тези лекарства

Пневмококовата ваксинация намалява необходимостта от антибиотици.
Пневмококовата ваксинация намалява необходимостта от антибиотици.

Част от дискусията беше посветена на мерки срещу нарастващата в България и цял свят антибиотична резистентност и ролята на превантивните кампании за намаляване на заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик.

Пример в това отношение е пневмококовата ваксинация, която намалява необходимостта от употреба на антибиотици. Съществуват съвременни тенденции и перспективи в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания в ЕС и България, като вирусолозите отчитат рисковете от епидемични пробиви при спадане на имунизационния обхват в детско-юношеската възраст.

“Ще си позволя да цитирам Сузана Якаб, регионален директор на  СЗО  за Европа, която казва, че всяка смърт, причинена от ваксинопредотвратими заболявания, е неприемлива трагедия”. Така коментира нуждата от всеобхватна имунопрофилактика д-р Скендер Сила, представител за България на СЗО. По думите му от 11 г. 53 държави, сред които и нашата, водят кампания за повишаване на имунитета чрез ваксинации.

 

Д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България:

Ваксината е най-добрият подарък за децата ви

Д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.
Д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Родителите трябва да ваксинират децата си според Националния имунизационен календар като това е най-добрият подарък който могат да им дадат. Това коментира пред “Труд” д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България. Той напомни, че липсата на ваксина води до рискове за здравето.

По целия свят, включително в страните в Европа, има движения, които са против ваксините, потвърди д-р Сила. “Не знам кого представят и какви интереси имат, но има научни доказателства, че имунизацията е най-доброто, което което родителят да направи, за да предпази детето си от зарази”, обясни той.
Според него е разпространен митът, че бежанците носят зарази в Европа, но понякога те идват с по-добро ниво на имунизация от това в страната, в която пристигат. “Затова не трябва да се притесняваме от тях, а да им подсигурим редовна имунизация”, обясни д-р Сила.

 

Светлана Йорданова, зам.-здравен министър:

Нужни са превенция и профилактика

02-12Превенцията и профилактиката очертават най-сигурния път за опазване на здравето и качеството на живот на нацията, като задължителна част е ваксинопрофилактиката. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. “Наблюдаваме обаче две крайности. От една страна, желание за засилване на рестриктивните мерки, а от друга – желание за либерализация на имунизационния календар и преминаване към доброволно ваксиниране. Към днешна дата достигане на имунизационен обхват на българското население от 95% е основна задача на Министерството на здравеопазването”, посочи още зам.-здравният министър.

 

Над 20% у нас са защитени от ротавируси

Обмислят се по-малко БЦЖ-имунизации

Имунизационното покритие е въпрос на доверие, тъй като само заради един случай, който е доказан, че няма общо с ваксинацията, обхватът на имунизацията срещу рак на маточната шийка е паднал на 3-4%, докато обхватът на ротавирусните ваксинации е над 20%. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му е възможно да се намали пневмококовата ваксина у нас от три на два приема, като се обмисля да бъде намален и броят на БЦЖ-имунизациите.

Междувременно в сряда Регионалната здравна инспекция съобщи, че седем деца на възраст от 1 до 8 години от село Черна гора в област Стара Загора са заболели от вирусен хепатит миналата седмица. Четири от тях посещават детска градина “Буратино” в селото, а две са ученици в местното ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Шест от тях са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ “Проф. Д.р Стоян  Киркович” в Стара Загора.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. ЦЕЛТА Е БЯЛАТА МАФИЯ ДА ПЕЧЕЛИ ПАРИ ЗА СМЕТКА ПНА ЗДВРАВЕТО НА ХОРАТА. УЖ ДЕМОКРАЦИЯ ПЪК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО . ЩО НЕ СИ ЕБЕТЕ МАМАТА АЛЧНА. ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА ИЗБОР.

  2. Vaksini da, ala imame pravo da znaem koi e proizvoditel, tehnologia, sostavki, kade se upotrebiava – lekarstvenia pasport ! Prozrachnost, istina, bezkoristnost za da ima I doverie.

  3. Dr Kunchev ne kazva , shtoto raka na matochnata shiika se prichiniava ot tip papilloma virus I broikata na sex partniorite e risk za infekcia I rak. S dve dumi fornikaciata I preliubodeistvieto sa risk za voznikvane na tozi vid rak.

  4. Dr Sila napravo se izlaga – bezhancite idvat so po-visko nivo na imunizacia, a nie shte im podsigurim ? redovna imunizacia!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.