Каналджията, избран от Гранична полиция, се скри от репортери

Каналджията Григор Григоров от Сливница, работил по договор за обществена поръчка на  Гранична полиция като превозвач на мигранти, не се яви в Бургаския окръжен съд. За 14 ч бе насрочено заседание, на което магистрати да гледат жалбата на Григоров срещу наложената му мярка „домашен арест“. Оказа се обаче, че той не желае да дойде в залата, пред която го чакаха десетки репортери. Задържаният има това право, но не се яви и адвокатката му Моника Атанасова. Затова съдът отложи гледането на жалбата за понеделник.

Скандалът с Григоров се развихри, когато излезе наяве, че фирмата му „Еделвайс 0707“ е спечелила обществена поръчка на Гранична полиция, а собственикът й е обвинен за трафик на хора. Договорът за наем на автобуса на Григоров е за 195 580 лв. и е подписан от шефа на граничарите Антонио Ангелов. А точно 42 дни по-рано „превозвачът“ Григоров е бил заловен край Царево да вози с автобуса си 65 иракчани и афганистанци. Още тогава негов адвокат показал в съда в Царево документи, че за 2015 г. клиентът му е официален превозвач на Гранична полиция. Скандалът стана причина премиерът Бойко Борисов да поиска незабавно оставки в тази служба на МВР. На другия ден шефът Ангелов и негов заместник подадоха рапорти за напускане.

Вчера Районна прокуратура - Бургас повдигна обвинения на други двама каналджии от Бургас, заловени да превозват иракчани, между които и деца. Атанас Д. натоварил 20 чужденци в своя джип БМВ Х5, а „колегата“ му Ангел М. - 19 души в джип „Мерцедес МL”. Предстои прокуратурата да внесе искане за задържане под стража и на двамата обвиняеми.

Коментари

Задължително поле