Канал за преселници върти бивш полицай

Криминалисти ги дебнели от 2-3 месеца и им заложили капан на магистрала „Тракия”

Бивш полицай от София, жители на Костинброд, Бургас и Хасково бяха задържани, докато возят преселници по магистрала „Тракия”. Те взели от 500 до 1000 евро от двама сирийци и трима иракчани, за да ги прекарат тайно от турската граница до София, а оттам – до Сърбия. Това стана ясно вчера, след като полицията в Пловдив разби канала за преселници.

Зад решетките са общо шестима българи, организатори и участници в трафика, съобщиха вчера районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова и шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков.

Ченгетата попаднали на групата каналджии преди 2-3 месеца и започнали да я следят, включително и като подслушвали телефоните им. Това помогнало в събота вечерта да заложат капан на 132-ия километър на магистрала „Тракия”. Престъпниците използвали общо 4 автомобила - „Ауди А8“, „Ауди А3“, „Мерцедес“ и „Пежо”. Най-напред униформените пропуснали едното ауди, което се движело като „пилотна кола” с 10 минути преднина пред останалите. Полицаи започнали да махат със стоп палка на приближаващото „Ауди А8”, шофирано от 50-годишния Николай Д. Внезапно автомобилът включил светлини и сирени и понечил да продължи по пътя си, но служителите на МВР успели да го спрат.

Оказало се, че вътре пътуват двама сирийци, а шофьорът им Николай Д.не е никакъв техен колега. На младини той бил в редовете на Народната милиция, но я напуснал в далечната 1988 г., когато бил 21-годишен. Въпреки това обичал униформата и сините буркани.

В следващата кола „Мерцедес” пътували трима иракчани, а техният шофьор бил бургазлията Делян Н. (31 г.). Най–последни били спипани возещите се в пилотното ауди Камен (36 г.) и Анелия (30 г.) от Костинброд, както и пътуващата с „Пежо” Калина И. от Хасково. Именно за тази 37-годишна жена полицаите вече имали информация, че е мозък на схемата за прехвърляне на преселници.

Петимата задържани мигранти са прехвърлени в центъра в Харманли. Там тепърва ще бъдат разпитвани откъде са влезли на наша територия и как са се озовали в автомобилите на трафикантите. Вчера те дори не знаели, че вече са преминали от Турция в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право