Кандидати за войници пропадат на медицинските тестове

Ген.-лейтенант Димитър Илиев (вторият вдясно) обясни, че стартовата заплата в армията е 900 лв.

Броят на младите хора, които искат да станат войници, нараства, но голяма част от тях отпадат на медицинските тестове, като най-честият проблем са заболявания на очите. Това заяви в Пловдив зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, който отчете резултатите до момента от кампанията „Бъди войник“. Той отказа да съобщи за какви точно проблеми с очите става дума, но по неофициална информация най-често се диагностицира далтонизъм.

Кампанията „Бъди войник“, в която на информационни борси в различни градове на младите хора се обяснява какви са възможностите за кариерно израстване и на какъв социален пакет могат да разчитат, е повишила интереса към работа в армията. За първите 9 месеца на 2018 г. след конкурси в Българската армия са назначени 325 войници, за същия период на т. г. новите кадрови военнослужещи са 600. Най-голям е интересът към работа във Военновъздушните сили, следват Сухопътните войски. Стартовата заплата в армията е 900 лв. чисто, обясни ген.-лейтенант Димитър Илиев.

В рамките на „Бъди войник“ на 17 октомври в Пловдив ще има мащабни демонстрации с вертолети и самолети, при които командоси ще спасяват заложници, и ще има скокове с парашут на пл. „Централен“.

Коментари

Задължително поле