Кандидатстваме за солидарен домакин на световното по футбол през 2030 г.

Четиримата балкански лидери подписват декларация със срокове за общите инфреструктурни проекти

България, Румъния, Гърция и Сърбия ще кандидатстват да са солидарен домакин на Световното първенсто по футбол през 2030 г. Това съобщиха след петата четиристранна среща на балканските лидери в Евксиноград премиерът Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов бе домакин на четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция "Евксиноград". Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила  и президентът Александър Вучич обсъдиха развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Гост на срещата бе израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Борисов съобщи, че балканските лидери ще подпишат декларация с конкретен график и срокове на общите инфрасруктурни проекти.

„Целта ни е в рамките на ЕС да повишим свързаността помежду си – дигитална, транспортна, енергийна. Нашата политика не е срещу трети страни. Тя е за укрепване на свързаността и сигурността на Балканите и в Европа”, заяви премиерът.

Той обяви, че след като идраелския премиер Бенямин Нетаняху гостува на балканските лидери в „Евксиноград”, през декември на шестата им среща в Белград, Вучич е съобщи че ще покани канцлера на Австрия  Себестиан Курц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България