Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев беше изслушан от Комисията по атестиране и конкурсите

Успял е да докаже пред съда вината на 233-ма души за 10 години

Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста главен прокурор - това е общото становище на членовете на Комисията по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изслуша единствения номиниран за следващ обвинител номер едно.

Това беше първото от двете изслушвания, през които трябва да мине Иван Гешев, преди да се стигне до официалното потвърждаване на кандидатурата му преди гласуването й на 24-ти октомври.

Комисията по атестирането и конкурсите е 12-членна. В нея има както членове на Прокурорската колегия, така и магистрати.

Излушването продължи около 50 минути. Беше представен доклад, проследяващ професионалната кариера на Иван Гешев, актовете, които е произнасял, и се акцентира на подкрепата, която е получил от различни институции, но най-вече от средите на прокуратурата.

Според доклада, в 10-годишния период (от 2006 година – до 2016 година), в който настоящият зам.-главен прокурор е бил обвинител в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, той е успял да докаже пред съда вината на 233-ма души. Статистиката за посочения период сочи още, че той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, изготвил е 230 обвинителни акта и е влизал 711 пъти в съдебна зала.

В качеството си на ръководител на Специализираната прокуратура (от 2016 година до 2018 година) той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, направил е 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор Сотир Цацаров и е издал и 44 113 заповеди от административен характер.

Утре заместник-главният прокурор ще мине през същата процедура, но пред Етичната комисия, която трябва да се произнесе по неговите етични качества.

След като чу заключението на Комисията по атестиране и конкурсите, Гешев коментира, че онези, които са очаквали да формират своята позиция въз основа на установеното около неговата професионална кариера, очевидно ще бъдат разочаровани и вместо да си губят времето, по-добре "да насочат своите усилия към други сегменти на своята дейност".

Коментари

Задължително поле