Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева подписа етично споразумение, с което поема ангажимент да защитава правата на хората в неравностойно положение

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева проведе среща с национално представителни организации на и за хора с увреждания, членуващи в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания при Министерски съвет в София. В Национално представителните организации на и за хора с увреждания членуват 196 000 хора с функционален дефицит. На събитието присъстваха кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев и кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Цецка Цачева заяви, че като президент на България ще си сътрудничи активно с национално представените организации по въпроси, касаещи хората с увреждания. „Няма по-подготвени хора от вас, затова ще ползвам вашата експертиза“, обясни тя. Цачева подчерта, че в бюджета за 2017 година е заложено, че добавката за деца с над 90% увреждания ще бъде 930 лева, без значение какви са доходите на семейството. По думите й, това е стъпка в правилната посока.
Кандидатът на ГЕРБ за президент заяви, че достъпната среда за хора с увреждания е много важна и се работи активно в тази посока. „За тази година имаме отпуснати два милиона лева за изпълнение на 19 проекти, финансирани по Проект „Красива България“. Тези пари са отпуснати за изграждането на рампи, бариери и други помощни съоръжения в помощ на хората с увреждания“, обясни Цачева. Според нея е важно страната ни да продължи да се възползва от европейската солидарност, защото чрез усвояване на европейски средства се разкриват нови и модерни информационни центрове. „Всички помним какво беше преди десет години и какво е сега – страната ни се развива във всяко едно отношение“, каза Цецка Цачева.

Според Цачева реформата в ТЕЛК е наложителна, за да се прекратят злоупотребите и източването на финансови средства. „Трябва да положим всички необходими усилия, за да отговорим на действителните потребности на българските граждани в неравностойно положение“, каза тя.

Присъстващите на срещата изтъкнаха направеното от Цецка Цачева в качеството й на председател на Народното събрание. Те благодариха на кмета на София Йорданка Фандъкова за всичко, което прави в столицата за хората с увреждания. В отговор Цецка Цачева обясни, че ще взаимства от опита, който има Йорданка Фандъкова в работата си с хората в неравностойно положение и с организациите, които ги представляват. „Ще подкрепям всички полезни за гражданите инициативи, както съм го правила досега. Готова съм да откликна на всички предложения за нови практики и инициативи в тази насока“, заяви Цачева.

По време на срещата кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева подписа етично споразумение с Центъра за психологически изследвания към Национално представителни организации на и за хора с увреждания. По този начин Цачева заявява своя ангажимент да продължи да подкрепя инициативите, работата и предложенията за съвместни усилия за постигането на по-висок стандарт на живот за хора с увреждания на територията на България. Чрез подписаното споразумение Цецка Цачева поема политически, социален и морален ангажимент за защита на правата на хората в неравностойно положение, чрез инструмента президентско вето и подкрепа в случай на дискриминационно отношение към тях в различни сфери.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.