Кандидат-депутатка от ГЕРБ с кауза за библиотеките и четящия човек

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Директорът на регионална библиотека "Пенчо Славейков" д-р Емилия Милкова е сред личностите от гражданската квота, на които ГЕРБ заложи в своята варненска листа. Поканена е като експерт от сферата на културата лично от кмета на морската столица и областен лидер на партията Иван Портних.

"Опитвала съм се да защитавам винаги позициите от гледна точка на четящия, културния човек, който не е много шумен, но има право на своето духовно пространство", казва д-р Милкова. Да влезе в мкандидат-депутатската надпревара е мотивирана от факта, че единствено в програмата на ГЕРБ за развитие на културата е открила за първи път възможности за обновяване на библиотечните фондове, което е важен знак, че се търси път към духовността и достъп до знание и познание за всеки човек и в най-отдалеченото населено място у нас.

В момента на жител на Европа се осигуряват 3 лв. за нови книги, ние от Българската библиотечно-информационна асоциация се борим у нас да е поне 1 лв., а не стотинки, както досега, казва д-р Емилия Милкова, която припомня, че средната цена на книгите в страната е 15 лв. С влизането си в политиката и евентуално в новото Народно събрание тя счита, че ще е полезна да има повече национални програми в подкрепа на библиотеките, както и да се повиши статусът на професията библиотекар. "В нея работят скромни и отдадени на духовността хора, които не се афишират, не крещят по площадите, въпреки че са най-ниско заплатени в сферата на културата, а има толкова висококвалифицирани специалисти", твърди кандидатът за депутат на ГЕРБ.

Най-голямото предизвикателство и нейна кауза е изграждането на новата сграда на варненската библиотека - една идея, само мечта на културната общност в града доскоро, а вече реално подкрепена от местната власт и общинското ръководство. В ход е амбициозен проект за изграждане на новия дом на знанието и на духа във Варна, която ще бъде първият град в страната със строителство на нова библиотека за последните 30 години насам у нас. За първи път общината проведе мащабен международен конкурс и между 370 проекта от цял свят журито класира на първо място идеята на холандското архитектурно студио„Architects for Urbanity" от Ротердам за новата сграда - модерна, мултифункционална, с открити паркови зони за работа и разходка.За подкрепата на обществените библиотеки община Варна беше отличена от фондация „Глобални библиотеки- България“.

В града има 40 000 студенти и около 36 000 учениците. За да се утвърди като град на знанието, морската столица на България заслужава модерна библиотека.

Новата съвременна сграда излиза от стандартните представи, които имаме като читатели от детските или студентските години, за място единствено да намерим и получим търсената книга от рафтовете, казва шефката на РБ "Пенчо Славейков". Библиотеката ще бъде едно духовно пространство за срещи, изложби, за работа по различни проекти, по клубове и интереси, на всичко свързано с книгата и получаване на нови знания и умения, един отворен поглед към света, който да го прави съвсем близо до читатели и посетители. Библиотеката ще стане онова интересно място, в което човек да се изгуби сред книги и сред приятели и да не усети как е минал денят му, казва още д-р Милкова.

2110965327

В новата сграда ще има различен тип дейности, които се правят и сега за различни интереси, възрасти и всички поколения, но в далеч по-мащабни измерения. За най-малките са предвидени възможности за интерактивно познание, където по достъпен и атрактивен начин чрез книгата да могат да изразят себе си. За тинейджърите ще има мейкърспейс-фабрика за идеи, знания и мечти, ателиета за умения, включително и занимания с музикални инструменти, ноти и литература за велики композитори и техните произведения. И сега в РБ "Пенчо Славейков" се организират много клубни форми по интереси. Това са "Дейли Потър" - за любителите на фентъзи, Стая на приказките - за млади майки с дечицата им до 3-4 години, литературен пенсионерски клуб, курсове за компютърна грамотност с надграждане, като един от най-възрастните участници е бил варненец на 90 години, срещи с изкуството и др.

В разнообразния живот на библиотеката сме доказали, че "мишката не изяжда книжката", те съжителстват равнопоставено-традиционната книга и новите интернет технологии, посочва директорката. Библиотеката изнася своята дейност и в социалните мрежи, има много активни блогове като инфопорт за историята и богата колекция на снимки и пощенски картички на Стара Варна, трансАртформация за изкуство и варненЧЕТ@ за средношколците.

Сега библиотеката е пръсната в три сгради и три външни хранилища. Има 860 000 библиотечни единици и на година е с над 400 000 посещения извън виртуалните. В новата сграда е предвидена зала за 200 души и големи арт събития. Варненската библиотека е първата в страната, която влезе като участник в най-голямата библиотека в Европа - Европеана. От 2008 г. насам тази своеобразна електронна библиотека осигурява достъп до милиони материали, предоставени от библиотеки, архиви, музеи, галерии и други институции.

Чрез този проект за дигитализацията в РБ "Пенчо Славейков" се опазва книжният фонд, книжовната памет на Варна и България, казва д-р Милкова. Европеана публикува всяка нова информация в социалните мрежи и вече е популяризирала и рекламирала Варна като туристическа дестинация на своите потребители с послание да я посетят.

Новата сграда на варненската библиотека може да бъде изградена до 3-4 години, като ще се търси и европейско финансиране за реализацията на мега проекта.

Д-р Емилия Милкова е директор на регионална библиотека "Пенчо Славейков" от 1998 г., като е печелила два пъти с конкурс шефското място. Под нейно ръководство библиотеката е удостоена с много награди и е сред първите в страната, представили каталога си в интернет. Тя е член на Постоянната комисия "Обществени библиотеки" към Международната федерация на библиотечните асоциации и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация. Удостоена е с наградата "Носител на просветата 2016" в конкурса на Националното представителство на студентските съвети.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика