Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Кандидат-президентите на олигархията

„Бедни сме, защото олигархията е овладяла държавата. Задкулисието е превзело институциите. Ние сме честни и почтени, всички останали са слуги на мафията. Само ние сме независими!“

Тези заклинания (или поне в този смисъл) отправят от сутрин до вечер двама от кандидат-президентите. Познахте ги, нали?

Това са реформаторската номинация Трайчо Трайков и Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

Трайков и Дончева формално са излъчени от най-стандартни политически субекти. Реформаторите – коалиция, а Д21 – политическа партия. Те са ни представени като граждански лидери, като алтернатива на статуквото и големите партии. В медиите на кръга „Капитал“, където са редовни гости и активно подкрепени, те са чисти и святи борци за справедливост.

Написаното там боде очите. Но сякаш през кампанията отказахме да четем, отказахме да мислим. Приехме за чиста монета пропагандата и масовото зомбиране, което е изгодно за олигарсите. Изгодно е за шефовете на Трайков и Дончева. Те си имат имена, имат и конкретен интерес да заложат на своите мюрета в политиката.

Началниците им се казват Иво Прокопиев и Цветан Василев/Гриша Ганчев. Самите те до скоро бяха (уж) непримирими врагове. Но от скоро заиграха заедно, водени от общ интерес, с общи кандидати, с общи позиции. Целта им е една – да имат политически гръб, който да ги пази от правосъдието.

За това е нужно осигуряване на солидно политическо представителство чрез поредните ГМО политически проекти. Проектите са два – десен и ляв, Трайков и Дончева. Няма празно, покрит е целият спектър. Олигарсите винаги залагат на сигурно.

Приликите между хибридите са видими – едни и същи медии предоставят място и време за отразяване на шумно прокламираната „битка със задкулисието“. Татяна Дончева и Трайчо Трайков са просто проекциите на своите собственици, затова щедро присъстват в изданията им. И двамата са с дълга биография на прислужници в домовете на господарите, едната още от времето на Мултигруп, другият като невръстен журналист на Прокопиев.

Общата им тактика е също ясна. Борисов е показвал, че се съобразява с обществения натиск по различни теми. Този компромисен елемент в политиката на кабинета „Борисов-1 и 2“ вече неколкократно бе използван от олигарсите. Заплашваха, рекетираха, организираха активни мероприятия през хората им в политиката и медиите. И постигаха каквото си бяха наумили. Но досега действаха ограничено и на парче. Оттук насетне са решили, че за постигане на ефекти в по-солиден мащаб им е необходимо завоюване на нови позиции в политиката. Трябват им лица, които да осигурят гласове на тези избори, за да ги превърнат на другите в депутатски места. И да покажат на Борисов, че с тях шега не бива, че сдружението Обединени Олигарси е мощна политическа сила.

Необходим им е резултат за Трайков и Дончева. Резултат, който ще даде основа на новите проекти. Ще постигне ефекта на своеобразен плацдарм за предстоящите парламентарни избори. На които Прокопиев, Ганчев и Василев ще искат да имат свои лични парламентарни групи.

Не измислят топлата вода господа олигарсите. Още преди десетина години мутрите по места решиха, че им е далеч по-евтино да си вкарват лични политици по общинските съвети. Нароиха се бизнес-партии, местни обединения, корпоративният вот не е откритие единствено на Ковачки и Бареков. Появиха се депутати в листите на Царя, на ГЕРБ, на РБ, които бяха купени и платени директно, без никакви скрупули. Те така и ги знаят, Данона, Емо Фаса, да не изброяваме.

Но Прокопиев разбра, че не може да разчита на няколко депутати от „Реформаторския блок“. Необходима му е парламентарна група, в която всички до един са негови хора. В РБ това не е точно така към настоящия момент. Там има доста хора, които не приемат да обслужват безпрекословно олигарха.

Гриша Ганчев и Цветан Василев мислят по същия начин. Да – те и сега имат влияние върху определени субекти, но само влияние. Проектът Бареков се разпадна, депутатите им бяха преоткупени. Нужни са им парламентарни групи, които да се грижат пряко за интересите им. Е, ако Трайков и Дончева съберат по 140 000 гласа, които са приблизително 4% на парламентарни избори, вече ще имат такава.

Татяна Дончева беше адвокат на „Мултигруп“. Припомням, че именно „Мултигруп“ бе посочена от американците (в изтеклите грами на „Уикилийкс“) като престъпна структура, чийто генезис и зародиш сочат към Луканов, червените куфарчета и Москва. Беше адвокат на Гриша Ганчев, посочен в същите грами на американското посолство като престъпна фигура. На Ванко 1, лобистка за сводниците срещу заплащане. осигури му свободата. Тя вече е доказала, че си изпълнява ангажиментите, стига да ѝ плащат редовно. И е лоялна към патроните си, дори да са сутеньори.

Татяна Дончева беше адвокат на подсъдимите по делото „КТБ“. Тя пое защитата на най-близките хора на Василев. Тя говореше от сутрин до вечер, че Василев не е източил банката. Тя обясняваше, че кухите фирми и схемите не съществуват, че горкият Банкер е станал жертва на заговор, конспирация и зъл умисъл на злите сили.

Татяна Дончева не обелва и дума за отношенията на Гриша Ганчев и Цветан Василев с политиците. Пропуска да спомене, че нейните приятелите с години печелеха милиарди посредством благословията на силните на деня. Бори се срещу статуквото, щом нейните господари изпаднат от софрата и мълчи като комунист на разпит, щом са вътре.

За Трайков и Прокопиев е също ясно. От сделките му с Булброкърс, за които държавата е загубила 87 000 000 лева, по сигнали на КФН, до концесиите за Каолин и бизнеса с електроенергия, Трайков непрестанно е бранил интересите на господаря си.

Днес Трайчо Трайков е играчът, на който залага Иво Прокопиев. Защото Радан Кънев е изхабен, а Реформаторският блок е пред разпад. Затова му трябва резултат на изборите в неделя. После медиите му ще го представят като грандиозен успех, като наторена вулканична почва (по Вазов) за новия политически проект на олигарха. Ще започне строежа на новия бункер на Прокопиев, от който да атакува България, но и да се крие при нужда.

Паралелно с проекта на Прокопиев ще върви и Татяна Дончева – проект на Гриша Ганчев и Цветан Василев. Ще могат да съберат разочарованите леви гласове, да си осигурят трибуната чрез Дончева, от която да плашат съдии и прокурори, ако посмеят да ги закачат.

Схемата е проста и ясна. Стига да искаш да помислиш. И да прочетеш. Дето се казва, че тя Татяна Дончева вече приветства ДСБ от партийната им трибуна, на Кърниградска, на националния им форум. И всички пляскаха. А Прокопиев, Гриша Ганчев и Цветан Василев гледат репортажите и се умиляват. И този път ще им мине номера, както знаят.

Не са виновни олигарсите, че ни се качиха на главата. Виновни сме ние, че им го позволихме.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Верни тези на автора. Но към олигарсите в сянка да прибавим и този, който ни „огрява“ от сутрин до вечер от екраните и ни облъчва с простотии и лъжи от микрофоните и който си сложи за кандидат-президент вярна партийна кандидатка, която ще припява „Цъфнал Герб“. Затова в клипа на ген. Радев, той решително затваря страниците на „Винету“ и казва: „Стига вече!“. Крайно време е да си върнем достойнството!

  2. По-горе Antonio Milenov правилно е забелязал , че и герберастите са пълни с олигарси , това обаче не омаловажава информацията на Георги Петков за hipotezi.com .

  3. Президентът трябва да носи на вино и ракия,ако е истински българин,а не да пие лимонада.Паради също трябва да има,армейски паради,а не само,не знам как ги наричат,тези на всемирната любов или нещо подобно беше.

  4. Брейййй , колко народ се събуди преди изборите. И сега чии задници лижете. От тия кандидат президенти 90% процента са за панделата. Турмето дето му викат старите софиянци.

  5. А кой е кандидат-президента на котараците, Сталийски, Златеви и т.н.? Че нещо не мога да се сетя.

  6. Статията отразява реалности, макар и далеч не всичките, свързани с политическата олигархия-банда. Под лупата са две лица и написаното за тях и стоящите зад гърбовете им е вярно, макар и недостатъчно, но в една статия – толкова може. Според мен от пропуснатото най-същественото е, че Трайчо и Татянко 1 са и американски сачми. Прокопчо е марионетка, а не самостоятелен кукловод, без „Америка за Бг“ и американското посолсдтво той е скапаняк с огромно и празно самомнение.

  7. На седерастки фъшкии и прокопчови въшки не е дадено да отбират нещо от наука, те затова са се цанили да подлогарстват и смърдят срещу всичко, което им посочат работодателите. Науката е производителна сила, това е азбучна истина и точно затова по поръчка на душманите на българите туземните продажни гадове я затриват, както затриха индустриите, образованието, армията, тайните и явните служби в МВР, селското стопанство. За да затрият държавата ни, да попилеят народа. Я управляващото простолюдие мрази учените хора и това е най-естественото нещо, обратното би било чудо нечувано.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.