Кандидат-студенти в СУ пишат есе върху френска мисъл

Снимка: Архив

В 9 ч. сутринта в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет „Климент Охридски“ бе дадено началото на конкурсния изпит по български език и литература, предаде БГНЕС.

С този изпит продължава втората кандидатстудентска сесия на Алма матер за учебната 2018/2019 г., а броят на кандидат-студентите, заявили участие за него, е 1581. Бъдещите студенти бяха приветствани лично от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев.

„Всичко е във вашите ръце, не се оставяйте негативните условия да ви затормозят. Задачите и есето са направени така, че да разгърнете своите възможности. Вярвайте в себе си“, заяви той преди началото на изпита и пожела на всички да бъдат приети в желаните от тях специалности. Кандидат-студенти изтеглиха тестови вариант № 2, а темата на есето, върху която ще трябва да разсъждават е една мисъл на френския писател Андре Жид, която гласи: „По-добре да те мразят за това, което си, отколкото да те обичат за това, което не си“. Част от тях се зарадваха и я оцениха като лесна, а други – не чак толкова. „Темата предполага размишление, предполага лична позиция и е разбираема. Очакваме добри резултати“, смята доц. Пенчев.

Деканът на Факултета по славянски филологии отчете значително увеличение на желаещите да положат изпит по български език и литература в сравнение с предходните години. „Откакто направихме изпита в новия вариант, с есе и тестови задачи, имаме почти двойно увеличаване на броя на студентите“, аргументира се той. Кандидатите да се обучават в СУ дори са повече от тези, които са положили изпит през предходната сесия, провела се през март. Председател на изпитната комисия е проф. Йовка Тишева, а с успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат много специалности, сред които „Философия”, „Психология“, „Социология“, „Културология“, „Публична администрация“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Комуникационен мениджмънт“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Славянска филология“, „Българска филология“, „Балканистика“ и много други. С изпит по български език и литература, но и с успешно положен изпит по история на България бъдещите студенти могат да учат в специалност „Право“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България