Канела и черен бъз срещу грип и настинка

Инхалациите с лайка, мащерка и розмарин пречистват дихателните пътища

Сън под 7 часа на денонощие засилва шансовете за разболяване

В сезона на гриповете и настинките можем да предотвратим първите симптоми на неразположение и с помощта на природни средства, преди да посегнем към лекарствата. Ето някой от изпитаните продукти, които според специалистите могат да ни помогнат да се почувстваме тонизирани и облекчени.

Билковите чайове без захар, а с мед са най-върлият ни защитник срещу грипа. Не се препоръчва да са пие врял, затова е добре да ги оставите леко да изстинат и да се запарят, за да пуснат билките всичките си полезни съставки.

Инхалациите с лайка, мащерка, розмарин или риган се отразяват изключително добре на дихателните пътища, които първи посрещат атаките на вирусите. Начинът на приготвяне в домашни условия е лесен: след завирането на водата, тя трябва да се похлупи за 5 минути и да се изчака да изстине, преди да се започне с процедурата, която трае между 10 и 15 минути.

Канелата е известна със силните си противовирусни качества. Тя също е подходяща при възпаление на дихателните пътища, гадене или температура тя се приготвя като се разбърка ? чаена лъжица от нея на прах и същото количество пчелен мед, които се разтварят в чаша топла вода.

Общоукрепващо и имунозасилващо средство е черният бъз. През зимата той се суши и се приема под формата на сироп или желе. При него е важно да се внимава да не се предозира, предупреждават специалистите. Изборът на лимони или други цитрусови плодове са най-познатият метод за защита срещу сезонните болести.

Няколко дни последователно недоспиване може да ни превърне в лесна жертва на вирусите. Причинената преумора в фактор, с който имунната система не може да работи в пълния си капацитет, затова се наспивайте добре.

 

Здраве и тонус в студа

Прополис и гроздов сок гонят кашлицата

Прополисът съдържа богата смес от витамини и минерали

25-3Най-добро средство против кашлица е прополисът. Той съдържа богата смес от витамини и минерали. Дори и чаена лъжичка мед преди лягане е достатъчно, за да се успокои кашлянето.

Бадемите са много полезни особено при суха кашлица. Седем бадема трябва да се накиснат във вода и да се оставят да престоят, като същевременно се отлепва кафявата обвивка. След това се смилат, за да се получи фина смес. По двадесет грама масло и захар се добавят към тази смес и се приема сутрин и вечер.

Гроздето е един от най-ефективните домашни лекарства за лечение на кашлица. То тонизира белите дробове и действа като отлично средство за отхрачване. Чаша сок от грозде, подсладен с мед се препоръчва за облекчаване на кашлянето.

Друг метод е да сварите чаша мляко с шепа стафиди. Оставете го да кисне 1 часа, а след това изпийте млякото и го изяжте стафидите. Руснаците наричат този природен лек ,,естествен антибиотик”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве