Каним китайски фирми в „София Тех Парк“

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди с посланика на Китай в България Джан Хайджоу партньорството и стокообмена между двете страни. Снимка: Министерство на икономиката

Каним високотехнологични китайски фирми в „София Тех Парк“, за да изградим съвместно лаборатории за научни изследвания и иновации, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с посланика на Китай в България Джан Хайджоу.

„В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно стях ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия“, посочи посланикът на Китай. На срещата бяха обсъдени и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество.

Посланикът заяви, че са стартирани общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти. „Износът към Китай трябва да се увеличи и да създадем баланс в търговията между двете страни“, уточни Хайджоу.

През първите три месеца на 2017 г. двустранният стокообмен между България и Китай достига 462,1 млн. долара, което е ръст от 9,22% спрямо същия период на 2016 г. От цялата сума които българският износ възлиза на 175,1 млн. долара (+28,2% за година), а вносът в страната в 287 млн. долара (+0,2%).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. super.. uj parka be6e za kitaiski hai firmi a sega otnovo gi kanite. i arabite s belite bradi i tqh gi pokanete otnovo. ina4e 6te stanat fermi za paqci

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.