Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Спипаха трима столичани в момент на предлагане на дрога

Със сензорна система ще ловят изстрели на бракониери в НП “Пирин“

Арестуваха две българки в Милано заради обир на студентка

60-годишна жена се хвърли от скала

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от джип на столичен булевард

От МВР не потвърждават информацията за пътен инцидент на спирка в София

Няма опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Роудстър за 1,7 млн. евро без покрив и челно стъкло McLaren Elva ускорява до 200 км/ч за по-малко от 7 секунди

МВР с масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Пророк Йоло “Библия на българите и човечеството” влезе в сакралната книжнина

Ново земетресение с магнитуд от 4,5 в Албания

Броят на жертвите от изригването на вулкана в Нова Зеландия достигна 16 души

„Каолин“- дар за Иво от „Агнешките главички“

Иво Прокопиев

Разградската прокурорка измъква Прокопиев и компания от аферата „Каолин“

Първоначалната оценка на „Каолин” е за цели 31 млн. лева и тя съвсем не устройва групичката „приватизатори”

Единственото на Балканския полуостров предприятие за добив и преработка на каолинова суровина „Каолин” АД е учебникарски пример за това как беше съсипана икономиката ни по време на управлението на Иван Костов – продажба на държавно имущество на безценица и облагодетелстване на предварително подбрани „приватизатори”, станали набързо милионери.

Както и „Винпром Дамяница”, „Каолин” е отреден за 28- годишния тогава Иво Прокопиев. Той не може да се похвали с никакъв опит в управлението на производствени предприятия –  което е обяснимо, защото току-що е напуснал студентската скамейка, но за сметка на това има стабилни контакти. Един от тях е с Никола Николов – председател на икономическата комисия в Народното събрание и шеф на кръга „Агнешките главички”, който, както и Прокопиев, също е родом от Разград. Така летящият старт на момчето от Лудогорието в големия бизнес е осигурен, а малката подробност, че капитали за подобни придобивания Прокопиев и съдружниците му нямат, не смущава никого.

Оказва се, че средства за „приватизацията” на „Винпром Дамяница” и „Каолин” не са нужни, защото идеята съвсем не е да постъпят средства от продажбата им в държавния бюджет, нито пък да се инвестира в тях. Целта е повече от прозрачна – с минимални средства да се усвоят активите, производствените мощности и пазарите им и действията показват, че именно това правят новоизлюпените приватизатори.

През ноември 1997 г. „Каолин” е определено за раздържавяване от Агенцията за приватизация, като първоначалната идея е била купувач да бъде белгийското дружество „Сибелко”, което има готовност да инвестира 20 млн. долара в развитието на предприятието. Това намерение обаче бързо е изоставено, преговорите са прекратени и през 1999 г. на сцената се появява работническо-мениджърското дружество „Каолин 98” АД с член на съвета на директорите Даниела Шишкова, която е съпруга на Петко Шишков, директор на „Булброкърс” – дружество, собственост на Иво Прокопиев.

Също по това време в „Каолин” е назначен на работа братът на Прокопиев – Александър, служител на Държавна сигурност, което после ще му даде формалното основание да стане изпълнителен директор на „Каолин”, както и да придобие през 1999 г. акции от РМД, макар да няма изискуемия по закон двегодишен стаж. Никой в предприятието не познава Шишкова и Прокопиев – тя живее и работи в София, макар да се води формално „правен съветник” в „Каолин”, а той до 1998 г. е служител на РДВР Разград в служба „Сигурност”, назначен впоследствие в дружеството на длъжност „екстракционен инженер”.

Според свидетели в схемата е бил включен тогавашният изпълнителен директор на „Каолин“ Филип Калоянов, който е бил убеден от боса на „Агнешките главички” Никола Николов, че трябва да се направи РМД за приватизацията на „Каолин”, а Прокопиев ще осигури средствата. Така още през 1999 г. почвата е подготвена, остава само да се финализира приватизационният договор. Тук обаче се появява проблем.

Първоначалната оценка на „Каолин” е за цели 31 млн. лева и тя съвсем не устройва групичката „приватизатори”. Това налага бързо да се изготви нова оценка, като цената услужливо е коригирана от 31 на 7,5 млн. лева. Изключително скандално е, че оценката е изготвена не от друг, а от…”Булброкърс” на Иво Прокопиев. Така пътят за „придобиването” на „Каолин” е окончателно разчистен и договорът може да се сключи. Същият е подписан на 10.01.2000 г., като от предложената от РМД цена от 7,2 млн. лева (за 75% от акциите на предприятието) реално са платени само 10%.

Остатъкът е разсрочен и впоследствие е заплатен с компенсаторни бонове.

Със сключването на приватизационния договор обаче схемата с „Каолин” не приключва. Както и при „Винпром Дамяница”, капиталът на дружеството още същата година е увеличен, а мажоритарен собственик, записал новите акции, става основното дружество на Иво Прокопиев – „Алфа финанс холдинг”. Така работническо-мениджърското дружество губи окончателно контрола върху „Каолин”, а оттук нататък Прокопиев започва да гребе с пълни шепи от новата си „златна”, в случая каолинова мина. Разбира се, под контрола на менторите си от „Агнешките главички”.

А ако някой се чуди защо именно „Каолин” е обект на подобна скандална „приватизация” от Николов, Прокопиев и компания (освен очевидното, че се касае за печеливше предприятие с десетки милиони приходи), едно от обясненията се оказва твърде банално – дядото на Никола Николов е бил един от собствениците на находището на каолин край с. Сеново, а бащата на Николов, като единствен наследник, изявява претенции за собствеността върху „Каолин”. Реституцията обаче се оказва съвсем ненужна, защото групичката разградски „приватизатори”, в която дейно участие взема и синът му, оказал се по това време във властта, така или иначе стават горди собственици на дружеството.

Разбира се, подобно отклоняване на държавно имущество изисква и съответното разследване. Както и в случая с „Винпром Дамяница”, при който след падането на Костов от власт Филип Харманджиев и Александър Божков – тогавашен министър на икономиката, получиха обвинения от прокуратурата, но бяха оправдани от съда, така и братята Прокопиеви стават клиенти на обвинението за далаверата около „Каолин”.

Освен тях двамата на подсъдимата скамейка за извършеното престъпление по служба са изправени и членовете на борда на директорите на „Каолин” – Константин Ненов, Георги Димов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Филип Калоянов. На всички е взета мярка за неотклонение „парична гаранция”, ограничени са и пътуванията им в чужбина.

Обвинителният акт е изготвен, събрани са достатъчно доказателства за вината им и делото е внесено за разглеждане от Разградския окръжен съд.

Изненадващо обаче, лично окръжната прокурорка на Разград по това време Елена Хаджидимитрова в заключителната си пледоария заявява, че прокуратурата не поддържа обвинението. Скандален прецедент, без никакво логично и до момента обяснение (освен това, че вероятно е „помолена” от някого да го стори), който обаче позволява на Прокопиев и компания да се измъкнат сухи от мръсотията около приватизацията на „Каолин”. Впоследствие Хаджидимитрова е уволнена, макар и за други прегрешения.

Така, сдобивайки се в рамките на две години с предприятия, носещи милиони приходи, Прокопиев изведнъж става крупен „бизнесмен” и спокойно може да инвестира спечеленото на гърба на ощетената държава в други проекти. Медии, соларни паркове, недвижими имоти, каквото си пожелае. От „момче за всичко” и подставено лице на „Агнешките главички” и Иван Костов днес Прокопиев, макар да е също толкова зависим от тях, вече е „добрият” олигарх, опитващ се да бъде морален цензор и ментор, не желаейки да му се припомня тъмното минало.

Христоматийните примери за Костовата приватизация обаче няма как да бъдат забравени, защото граденото от поколения българи беше унищожено за месеци, а унищожителите му днес са олигарси, продължаващи да трупат пари за сметка на обикновените граждани – от пенсиите им, от разграбените находища на природни суровини, от нарязаните за скрап машини, от повишената за сметка на „зелената енергия” цена на тока.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Това ми прлича на стриптийз. Малко по малко го събличат. Не ми е ясно когато е влязъл с балтон ли е бил или по летному.
    Народее, като си помислш тези престъпници каква майка ги е раждала. В какви училища са били възпитавани. Та нали и те са декламирали стихотворенията на Чинтолов, Ботев, Вазов, Дебелянов, Яворов. С какава съвест гледат децата си в очите. Просто ми е противна мисълта, че дишам един въздух с тази измет.

  2. Никога не е късно ограбеното да бъде върнато на народа. Да им се блокират офшорките и съд да съди тях и тези които са им развързали ръцете и са си закривали очите. Тогава може да се гордеем , че живеем в правова държава.

  3. Съгласни с Пинокио. Конфискация на окраденото, а наглите крадци в затвор. И не е само тоя. Очакваме още да се върнат народните предприятия, които бяха нагло заграбени и продадени за милиони. Къде отидоха милионите, защото явно не отидоха в народната каса или се платиха някакви дългове. Основното, което паразитите-политиханци и мафиоти ни обясняват последните 26 г, че България имала мнооооого дългове и се увеличавали и, че нямало пари за по-високи заплати на населението:))))

  4. И на физиономията на това на снимката е изписано следното – аз съм мошеник и лъжец. А очите му казват – никога няма да стигна до ниското ви ниво с работа да си изкарвам хляба като мога да имам за мнооого повече и без работа:) Има мноого като него увиснали на шията на трудовите хора:(

  5. Че какво различава тогава Прокопиев от Пеевски , че не спира да го плюе в собственикя си вестник??? Крадецът вика, дръжте крадеца….

  6. Komunistite napraviha sdelka sos zapadnite ‘demokrati’ prez 1989 / 90 , spasiha si kozhata , I nastana edin aidushki grabezh I mafiotshtina, I ednite I drugite kupuvaha na bezcenitca, faliraha, iznasiaha s kufari pari v broi, a sega ni upravliavat po ustav s naredbi, direktivi, ‘zakoni’, manipulacia I propaganda. Kat ne sme poslushni shte ni smeniat s drugoverci

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.