Убит и 9 ранени след стрелба на празненство във Вирджиния

Вижте как продължава гласуването на евровота броени часове преди края на изборния ден

Прокуратурата назначава експертизи за авиокатастрофата край Ихтиман

МВнР: Денонощен щаб следи за безпроблемната организация на вота зад граница 

Българският край на едно лудо първенство

Мощни лампи и жива охрана пазят Централния плаж в Слънчев бряг

Пияна членка на секционна комисия отстранена с полиция в дупнишко село

„Галъп“: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

София дава 160 млн. лв. за осветление Столичната община търси изпълнители

Македонски гражданин е бил задържан по искане на България

Разбилият се самолет край Ихтиман бил регистриран в Италия

Хванаха „указатели” за гласуване, залепени на плочки пред избирателна секция Агитационните материали, с отбелязания номер на партия, били с големината на кибритена кутийка

Катастрофа предизвика задръстване на Аспаруховия мост

Вижте как се развива гласуването на евровота

20% от избирателите във Франция са гласували до обяд Избирателната активност там е по-висока, отколкото на предишни евровотове

Капиталистически корени на съвременната Коледа Има ли атака срещу християнството, или всичко е материално

Съвременната, семейна Коледа е по-млада от Индустриалната революция и като тази революция, тя е отчасти причина и отчасти резултат от комерсиалния капитализъм. Ето какво се случи в предколедния сезон през 2015 година. От обичайния ъгъл, в който си седя в местния Старбъкс, видях как клиентите си взимат поръчките. Понякога на хартиените чаши имената им са написани с черен маркер; понякога баристата е нарисувала усмивка за любимия си редовен клиент.

По онова време обаче започнах да виждам написанo на празния червен фон на чашата: „Весела Коледа“. Бях изненадан първия път, когато го видях. Този привидно християнски поздрав бе изчезнал от националните търговски вериги, тъй като Америка става все по-културно разнообразна и американското общество става все по-чувствително по отношение на потенциални „обиди“ на културна основа. Как в епохата на междукултурния поздрав „Честит празник“, се появяват някои, които получават повече специфично християнски поздравления с тяхното Юлтайд капучино?

Ето какво се случваше:

Клиент: „Бих искал едно голямо пъмпкин спайс лате“.
Бариста: „Може ли да ми кажете името си, господине?“
Клиент: „Честита – Ч-Е-С-Т-И-Т-А –Коледа.“
Бариста: „Благодария Ви, господин Коледа! Дължите $5,65.“

Този диалог се оказа част от националния протест на християните евангелисти, водени от самоопределилия се като „социална медийна личност“ Джошуа Фьоерщайн. Протестираше се срещу липсата на коледна украса върху празничните чаши на Старбъкс. Всеки ноември известната верига за кафе сменя обичайните си бели и зелени чаши с червени, тематично празнични. В миналото тези червени чаши са имали снежинки, зимни пейзажи или други изображения, свързани с края на годината и християнската Коледа. Когато обаче през 2015 г. червените чаши се появиха недекорирани, Фьоерщайн публикува във Фейсбук: „Старбъкс махна Коледа от чашите си, защото мрази Исус”.

„Вместо просто да бойкотираме“, каза Фьоерщайн във видеозапис, прикрепен към поста му, „защо не започнем движение?” Той влязъл в местния Старбъкс, поръчал чаша кафе и казал на баристата, че се казва „Весела Коледа“. „Познай какво, Старбъкс – подмамих те да напишеш „Весела Коледа“ на чашата си!“ Това видео е гледано милиони пъти и е споделено от стотици хиляди симпатизиращи зрители.

Кампанията на Фьоерщайн е просто поредният коледен спор. Това вече на практика в неофициална традиция в Америка – когато нощта расте и температурата пада, трябва да има и публична размяна на остроумия в продължаващата културна война свързана със сезона и поздравите за празниците. Причините са най-различни. Най-важните зимни празници или са станали твърде светски, или прекалено дистанцирани, или твърде политически коректни или некоректни и винаги са прекалено материалистични.

Имплицитно присъства обвинението, че нашите празници са били покварени и традициите, които ги съпътстват – унищожени.

Но по-стара от повечето съвременни коледни традиции е тази, да се борим как да празнуваме в края на декември – или дали изобщо да празнуваме. Фьоерщайн и многото му последователи изглежда вярват, че провалът на изричното спазване на Коледа е атака срещу християнството. Но всъщност е имало период, през който именно някои от най-ревностните християни в Америка се противопоставят на отбелязването на Коледа.

(Със съкращения, от сайта ekipbg.com)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да го духат говедата приели толерантно лaйнeпите ценности на плевнелиев.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.