Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Фоторедакторът на „Труд“ Цветан Томчев откри изложба в Будапеща

Горанов: Слабостите от доклада на ДАНС за контрола на акцизните стоки са отстранени отдавна

Йомер Челик: Няма причини Турция да продължи спазва миграционното споразумение с ЕС

Задържаха 24-годишен след скандал пред дома на жена и юмрук върху полицай

Европейската комисия предлага реформа на ДДС

Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G

Васил Велев, АИКБ: Определено има „зелен рекет”, той е факт

Среща между Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Част от инфраструктурата на „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит

МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Лиляна Павлова ще открие събитието „Светът през 2018“ в София

Капитан риболовец обжалва румънска присъда за конфискация

Христо Спасов

Балчишки капитан на риболовен кораб обжалва пред Варненския апелативен съд решение на румънски магистрати, според което му е наложена специална конфискация на сумата от 10 000 леи, равняващи се на близо 4400 лв. Наказанието му наложил през февруари 2013 г. съдът в Констанца, чието решение месеци по-късно било потвърдено на втора инстанция в северната ни съседка, а през август тази година – и от добричкия окръжен съд.

Присъдата на Христо Спасов е основана на извънредната правителствена наредба на Румъния за престъпления против околната среда, уточниха от апелативния съд, който ще се произнесе по казуса до месец.

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b1%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-2012-%d0%b3
Корабът на Христо Спасов през 2012 г.

Това е пореден епизод от проточилата се вече 5 г. сага на Христо Спасов. Корабът му с 10-членен екипаж бе арестуван край Мангалия на 13 април 2011 г. на 22 мили от брега с мотива, че бракониерстват. Капитанът бе обвинен, че нямал разрешително от румънските власти да пори морето в тяхната изключителна икономическа зона.

Той обаче е притежавал българско разрешително, както и запис в регистъра на риболовните кораби на ЕС, което по еврорегламент му дава право да упражнява занаята във водите на други страни членки на съюза. Скандалът през 2011 г. предизвика протести на бъгарски риболовци и намесата на тогавашния еврокомисар по рибарство Мария Даманаки.

След като прекара 34 дни в ареста, а корабът му бе задържан за година, Спасов бе оправдан два пъти от първоинстанционен съд в Мангалия. Заради протести на прокуратурата обаче делото срещу него бе възобновявано, докато се стигне до присъдата за конфискация. Още преди тя да бъде потвърдена, заради разходите по нескончаемата сага капитанът фалира и бе принуден да нареже корабчето си за скрап.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.