Капка вода край Кремъл

Проект АИ Архитекти за площад „Боровицкая” в Москва.

Днес представяме AI Architects LLD и CLAB Architettura

Руснаците с уникален проект край паметника на Владимир I Велики в центъра на Москва, италианците - млади надежди на италианската архитектура

„Труд” ще представи всеки един от седемте финалисти в конкурса за проект за обновяване на столичния площад „Света неделя”. На 28 и 29 ноември международно жури ще класира идейно-архитектурните проекти за конкурса, в който се включиха световнопризнати студия. На първия етап от състезанието участваха 14 екипа, като до втория етап, включващ представяне на проект, стигнаха седем.

Финалистите са: консорциум с членове One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; „Конкурент-90” ЕООД; Студио Вилмот; Студио Фуксас; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение между студио „Морфе” и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети”.

Архитекти, творили в сърцето на Москва, участват в международния конкурс на Столичната община за проект на площад „Света неделя” в София. Един от 7-те финалисти е обединение от две световнопризнати студия - АИ Архитекти (AI Architects LLD) от Русия и CLAB Architettura от Италия. Основатели на АИ Архитекти са Иван Колманок и Александър Томашенко. Студиото е известно със своя подход за подобряване на градската среда. Сред най-значимите им проекти е новият дизайн на площад „Боровицкая” в историческия център на Москва край стените на Кремъл. Проектът е избран по време на конкурс, проведен с подкрепата на Архитектурния съвет на Москва. АИ Архитекти приковаха вниманието на журито си с креативния си проект, оформящ площадното пространство като капка, излъчваща кръгове, изобразяваща потапяне във вода. Традицията за потапяне е свързана с образа на тайнството на кръщението, което е залегнало в основата на художествената идея за организиране на площада. Кръговете обграждат паметника на покръстилия руския народ княз Владимир I Велики.

Проектът се основава на строги технически спецификации, всичко е описано подробно - от мястото на централната скулптура и пешеходни маршрути до планирането на бъдещата експлоатация на площада. Композицията е класическа, центрична и отговаря на принципите за изграждане на съществуваща историческа среда. В същото време художествената интерпретация на образа а изразена на съвременен архитектурен език.

И други проекти на АИ Архитекти за обновяване на градските обществени пространства са високо оценени от професионалистите. Сред тях са реконструкцията на пазара на „Даниловски” в Москва, обновяването на завода „Кристал”, подобряването на парк „Победа”, „Джамгар парк”, „Парк на бъдещето”, парка в Нижнекамск и др.

Метростанция „Шереметьевская” е създадена с „плаващ покрив”

Студио АИ Архитекти спечели конкурс за изпълнение на метростанция в Москва, който ще бъде завършен през 2020 г. Дизайнът съчетава величието на историческите станции на Москва с ергономичността, функционалността и практичността на по-модерните станции в града, което води до проект, който архитектите описват като „елегантен и технологичен”.

Схемата на метростанцията черпи от съществеността на „руските аристократични традиции” и използва поредица от обли форми, които архитектите наричат „приятелски настроени” и способни да филтрират големи потоци от хора към и от платформата на метростанцията.

Наречената на руския благородник граф Шереметиев станция ще съдържа порцеланови комплекти и плочки, материал, общ за архитектурата на руското благородство. Над земята, сферичните стъклени пиедестали поддържат покрива с дължина 70 м, придавайки му вид на плаващ. Заоблените пилони имат гранитно покритие, предназначено да наподобява напукани порцеланови парчета. Предвидени са пейки, интегрирани във вътрешни стени на станцията и огледални повърхности, предназначени да намалят скоростта на пътниците, които неволно ще се забавят, за да разгледат отражението си.

За квартал „Хорошёво-Мнёвники” проектантите са се съобразили с анкети сред жителите

АИ Архитекти са разработили и концепция за реорганизация на квартали на част от територията на „Хорошёво-Мнёвники” в Москва. Архитектите са се съобразили с общественото мнение по време на предпроектното проучване. „Открих­ме, че противниците на обновяването харесват ниските сгради и уютните дворове, ценят начина си на живот и отношенията със съседите си, опасявайки се, че обновяването ще разруши социалните връзки - т.е. ние трябва да им осигурим това”, казват от АИ Архитекти.

Включва се и екипът на престижното CLAB Architettura

В проекта за пл. „Света Неделя” заедно с АИ Архитекти участва и италианското студио CLAB Architettura. То в базирано в Пескиера дел Гарда, основано през 2013 г. от Никола Бедин, Андреа Кастелани, Матео Фиорини, Паоло Ригоданцо. CLAB се идентифицира чрез своя хетерогенен подход към областта на архитектурата като сливане на различни културни среди. През 2017 г. CLAB бе финалист на „Top-10 UNDER 35 ITALIAN PRACTICE” от New Italian Blood. През 2016 г. е финалист на „Младия италиански архитект 2016”. През 2018 г. студиото беше поканено и в архитек­турния Leibniz Universitаt от Хановер като пример за младо архитектурно студио, което да показва своя опит и постижения. От 2012 г. си сътрудничи с Политехниката в Милано и университета IUAV.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл