Каракачанов: Всичките 15 български МиГ-29 ще летят в следващите 7 години

Снимка: Архив

Проектът за нов изтребител ще влезе в НС след две седмици, каза военният министър

Амбицията ми е всички 15 бройки български МиГ-29 да летят в следващите седем години, като се ремонтират с руски части в България, както и да се ремонтират повече щурмовици Су-25. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов по БНТ по темата за модернизационните проекти за Българската армия. Спрямо ВВС амбицията му е паралелно със закупуването на нов боен изтребител настоящите бойни машини да бъдат поддържани и да летят до края на експлоатационния им срок.

Договорът с РСК МиГ е за следващите 4 години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия, заяви министърът на отбраната. Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува части за своите бойни ескадрили от производителя им. Каракачанов допълни, че идеята му е в следващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които в момента летят четири.

"Съветът по отбрана в Министерството на отбраната одобри проекта за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на съгласуване с другите министерства, което отнема две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме направили, е да бъдат изпратени и получени оферти от няколко възможни фирми и държави", каза Каракачанов.

На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „Боинг“, които са проявили интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „Рафал“ и „Юрофайтър“, в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16.

Така офертите стават шест. "Поне до този момент, България разполага с 1,5 млрд. лева. Предстои сключване на договор със „значително коригирана“ сума за ремонта на военнотранспортните „Спартан“, допълни Каракачанов.

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски той отбеляза, че има няколко оферти от различни компании и страни, като основното изискване е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български фирми, за да може част от парите да останат в българската икономика.

Белгийските фрегати от състава на Българските ВМС си заслужава да бъдат ремонтирани и поддържани, категоричен е Каракачанов.

По отношение на конфликта в Сирия, военният министър отбеляза, че подобно на военната интервенция в Ирак, последствията не са били достатъчно добре преценени. В сходна ситуация по думите му са множество от държавите, в които имаше т.нар. „арабска пролет“. Според Каракачанов конфликтът в Сирия е отражение на напрежението между Русия и Иран от една страна, и САЩ е техните партньори от друга.

Каракачанов заяви, че политиката на България на „баланс и диалог“ трябва да бъде подкрепяна и илюстрира позицията на страната спрямо случая „Скрипал“ и организирането на срещата на върха ЕС-Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България