Каракачанов: В края на следващата седмица ще проведем финалните преговори за F-16

Красимир Каракачанов. Снимка: Пламен Стоименов/Архив

В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем изтребителя F-16 за нуждите на българската армия. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в петък.

По думите на Каракачанов преговорите за новите самолети продължават по график. Единствено може да има забавяне заради кадровите промени в американската администрация. Каракачанов очаква среща с американския секретар по отбрана още следващата седмица, ако няма промяна.

България избра американските изтребители F-16. Според първоначалната оферта цената на осем от изтребителите за нас ще бъде 2,2 млрд. долара. Сумата не е заложена в бюджета на държавата тази година и за да бъде финансирана, министерството на финансите планира да увеличи нивото на държавния дълг.

До този момент ведомството е пуснало емисия облигации за 300 млн. лева. Според заложените текстове в държавния бюджет максималният дълг, който държавата може да поеме, е до 1 млрд. лева.

Коментари

Задължително поле