Бижу на Неделев и шеста поредна победа на „Ботев“ (Пд)

Румен Петков, лидер на АБВ: Има тежък дефект в Изборния кодекс

Най-добрата кола за жени е японска Mazda 3 е любимката на дамите с шофьорска книжка

За новото дередже на „Под игото” Мунчо да стане министър на образованието...

Заради затоплянето на климата: Българската ябълка става розова Ще отглеждаме сортове грозде от Южна Италия

Девет строители и инженери са арестувани заради земетресението в Албания

Броят на личните лекари е намалял почти наполовина за 20 години

Масов гроб с 50 тела откриха в Мексико

Водещ приоритет на правителството на Борис Джонсън е напускането на ЕС на 31 януари

Петя Аврамова: 1,6 млрд. лева са осигурени за обновяването на 39 български града

НФСБ с нов областен координатор в Бургас

Доживотен затвор за грък, убил българка на остров Крит

Студентите по медицина ще изучат израелско ноу хау за хемодиализата

Един човек е загинал при тежка катастрофа край Елхово

Крум – крадецът уличен в нови 4 обира на жилища От полицейска униформа до чанти на лекарки са сред "ударите" на шуменеца

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е готов с предложения за реформи в системата, стана ясно на пресконференцията в Министерски съвет, която се проведе веднага след разговорите, инициирани по искане на Национално представени организации на и за хора с увреждания. По негова покана в разговорите участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и управителят на НОИ Йвайло Иванов. След почти двучасови анализи заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов направи следните предложения, които ще бъдат представени на коалиционните партньори.

– Темата и целта на промените в системата на ТЕЛК е прекратяване на измамите и нерегламентираното ползване на права – получаване на пенсии за инвалидност и други социални привилегии, които източват здравната и социална система и така ощетяват хората, които реално имат нужда от тях. Това не означава намаляване или отнемане на пенсиите на болните хора, а спирането на тези пенсии на т.нар. фалшиви инвалиди.

– За целта е нужно да има строг контрол. В момента по закон има 9 контролни органа, които са разпределени в различни министерства и ведомства – например – здравното министерство, социалното, НОИ и т.н. Ние предлагаме да се създаде един контролен орган под шапката на НОИ, който да обедини всички останали, за да се подобри контролът на всички нива – от личните лекари до надзорните комисии.

– Отново, за да се гарантира контролът предлагаме да се въведе електронно досие на всеки здравноосигурен човек. Така лесно може да се проследи генезисът на заболяването и да се „хванат“ евентуални опити за измами. За целта е добре да се въведат и здравна и социална карти.

– Трябва да се помисли за т.нар. обслужване на „едно гише“ – експертизата за работоспособността и здравния статус да стават от един орган на едно място.

– Трябва да се помисли за по-строги наказания за длъжностните лица, които издават документи с невярно съдържание, и да се подобри правоприлагането в тази област. Това важи и за хората, които са се възползвали от тези документи. При установяване на нарушение да им се отнемат ТЕЛК-овите решения и да се връща цялата сума, която са получили неправомерно.

– Да се помисли и да се направят нужните промени така, че хората, които имат трайни и необратими заболявания – напр. хора без зрение, без крайниците и т.н., да не се налага да се явяват на комисия всека година или през година, както и да се направи ревизия на списъка със заболяванията, които подлежат на експертиза за работоспособността.

Национално представени организации на и за хора с увреждания също бяха категорични, че това е вярната посока, в която да се един нов обществен дебат по темата, информира пресцентърът на ВМРО.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Оставка на тая дебела свиня Каракачанов.Той ще унищожи армията .Това не е държава това е геноцид.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.