Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите

Министърът на отбраната заедно с началника на ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров

Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Президентът Тръмп подкрепи желанието на България морският център на НАТО, който събира, анализира и предоставя информация, да бъде в страната ни. Тепърва предстои да се вземе решение, има и други кандидати - Турция, Румъния. Това каза във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"В дипломацията има реципрочност, това се очакваше", коментира той във връзка с изгонването на нашия посланик от Москва. "Той вече е напуснал територията на страната, чухме се с него, семейството му също ще се прибере в рамките на следващите 10-12 дни", каза министърът.

Винаги съм смятал, че ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия, да не даваме поводи за конфликти, но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни, а не да бъдем третирани като малките деца на Балканите, коментира Каракачанов.

Той изрази задоволство от заложения бюджет за отбрана за 2020 г. От 1.51% от БВП парите за армията нарастват на 1.61% или това са 2 млрд. и 41 млн. лева, посочи вицепремиерът. Той очаква бюджетът да стигне и малко по-високи нива, защото със сключването на договорите за ново въоръжение ще има и авансово плащане.

"Кампанията "Бъди войник" води до намаляване на недокомплекта в армията, но няма как да се решат натрупаните проблеми през последните 30 години. За първи път миналата година постъпилите в армията са били 325 повече в сравнение с напусналите, а тази година са с над 600 повече", коментира Каракаччанов.

Той присъства на откриването на Учебно-спортния комплекс с басейн в Морската Алма матер във Варна, който е финансиран с 3.2 млн. лева от бюджета на МО.Министърът на отбраната взе участие в празничната литургия в храма "Св.Николай", която отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и във военния ритуал за Никулден. Походна кухня на бойния ни флот сготви 200 кг рибен курбан, който беше раздаден на над 500 миряни

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия