Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите

Министърът на отбраната заедно с началника на ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров

Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Президентът Тръмп подкрепи желанието на България морският център на НАТО, който събира, анализира и предоставя информация, да бъде в страната ни. Тепърва предстои да се вземе решение, има и други кандидати - Турция, Румъния. Това каза във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"В дипломацията има реципрочност, това се очакваше", коментира той във връзка с изгонването на нашия посланик от Москва. "Той вече е напуснал територията на страната, чухме се с него, семейството му също ще се прибере в рамките на следващите 10-12 дни", каза министърът.

Винаги съм смятал, че ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия, да не даваме поводи за конфликти, но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни, а не да бъдем третирани като малките деца на Балканите, коментира Каракачанов.

Той изрази задоволство от заложения бюджет за отбрана за 2020 г. От 1.51% от БВП парите за армията нарастват на 1.61% или това са 2 млрд. и 41 млн. лева, посочи вицепремиерът. Той очаква бюджетът да стигне и малко по-високи нива, защото със сключването на договорите за ново въоръжение ще има и авансово плащане.

"Кампанията "Бъди войник" води до намаляване на недокомплекта в армията, но няма как да се решат натрупаните проблеми през последните 30 години. За първи път миналата година постъпилите в армията са били 325 повече в сравнение с напусналите, а тази година са с над 600 повече", коментира Каракаччанов.

Той присъства на откриването на Учебно-спортния комплекс с басейн в Морската Алма матер във Варна, който е финансиран с 3.2 млн. лева от бюджета на МО.Министърът на отбраната взе участие в празничната литургия в храма "Св.Николай", която отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и във военния ритуал за Никулден. Походна кухня на бойния ни флот сготви 200 кг рибен курбан, който беше раздаден на над 500 миряни

Коментари

Задължително поле