Каракачанов за понятието „роми“: Не знам тук да има римляни или ромеи

„Местната власт не покровителства циганите. Аз не знам тук да има римляни, ромеи или някакво друго население.“ Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в пловдивското село Войводиново, където възникна напрежение между българи и роми след нападение над военен в неделя. Тогава двама млади роми нанесоха побой над служителя на спецчастите, след като се изпречили пред колата му и той им направил забележка. Двамата са задържани и срещу тях е образувано бързо производство, а пострадалият е в тежко състояние в болница.

След инцидента селото настръхна и българите излязоха на протест, обвинявайки местната власт, че толерира ромите, които живеят в незаконни постройки. „Всички сгради са абсолютно незаконни, правят се констативни протоколи, следва заповед на кмета за премахването им и започва събаряне. Трябва да се действа бързо, за да разбере обществото, че държавата си е на мястото“, каза Каракачанов на мястото.

Той посети и гетото на Войводиново, където го посрещнаха празни къщи и кучешки лай. „Много се учудих как 250 души може да живеят на декар и половина“, коментира той, преди да види, че обитателите на гетото са се изнесли.

„Циганите в България станаха изключително нагли. Търпението на обществото се изчерпа“, обобщи Каракачанов във Войводиново. Той съобщи, че ще бъде подготвена национална програма за справяне с проблема и се предвижда ромите, които живеят без адресна регистрация, да се изселват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България