Каракачанов: Краят на договора за ракетите е заплаха за Европа

Може да достигнем бюджет 2% от БВП за отбрана и преди 2024 г., каза вицепремиерът

Възможното прекратяване на договора между Москва и Вашингтон за ракетите със среден обсег в Европа е заплаха за сигурността на континента. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

"Общото становище е, че в следващите шест месеца трябва да се търси активен диалог с Русия с цел връщането й към спазване на договора", посочи той. Вицепремиерът участва в заседанието на своите колеги от НАТО.

"Имаше най-различни мнения. Това е проблем за сигурността на цяла Европа. Отговорът на въпроса, дали трябва да се страхуваме, е да, трябва", добави той.

Вицепремиерът изрази очакването нашата страна да успее дори предсрочно да постигне целта за отбранителни разходи, равни на два процента от БВП до 2024 година. България миналата година представи план за увеличение на разходите за отбрана и върви по графика. Планът предвижда 2024 г. да стигнем до тези два процента, но смятам, че това ще се случи година или повече по-рано, каза той.

Каракачанов отбеляза, че първата двустранна среща на македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска в НАТО е била с българската делегация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България