Каракачанов към военните зад граница: Вие издигате авторитета на Българската армия и българската държава

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев поздравиха военнослужещите от българските контингенти зад граница по случай празника на Българската армия – 6 май. В традиционната видеоконферентна връзка днес, 3 май, те им пожелаха здраве, успехи и все така професионално изпълнение на задачите в операции и мисии извън страната.

Във видеоконферентната връзка участваха националните командири на контингентите в Афганистан полковник Георги Маргитин, Босна и Херцеговина полковник Николай Киров, Косово – подполковник Симеон Иванов и майор Румен Хайдушки от Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от МО.

„Вашето присъствие в Афганистан е част от ангажимента, който имаме, но то допринася и за повишаване на опита, знанията и уменията на нашите военнослужещи“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към полковник Георги Маргитин, национален командир на 35-ия контингент, който участва в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Той изрази надежда участието им там да приключи успешно и всички да се завърнат живи и здрави в Родината.

Към командирите на военните ни контингенти в Босна и Херцеговина и Косово министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна с думите: „Амбицията на България е да бъде регионален фактор на Балканите, чрез който да се налага политика за мир и стабилност в региона. Вашето присъствие издига авторитета и на Българската армия, и на българската държава“. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че българските военнослужещи са уважавани, както от местното население, така и от партньорите заради работата, която вършат за подпомагането на подготовката на местните сили за сигурност и издигането на техния отбранителен потенциал.

„Днес се обръщам с думи на признателност към вас за това, че отлично изпълнявате задачите си до този момент, спазвате приетите процедури и планове за действие, не подценявате напрегнатата обстановка и реализирате по най-добрия начин една от трите основни мисии на Въоръжените ни сили“. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в своя традиционен поздрав към военните ни контингенти в чужбина.

„Като истински войни вие имате куража да действате във високорискова среда и като истински професионалисти печелите доверието и уважението на хората, с които работите“, обърна се генерал-лейтенант Боцев към националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. „Благодаря Ви, че със своята мисия показвате, че Българската армия е надежден съюзник в НАТО и в ЕС и изпълнява успешно и отговорно поетите ангажименти“, категоричен бе началникът на отбраната“.

Към настоящия момент 205 военнослужещи от Въоръжените ни сили изпълняват с високо чувство на отговорност поставените задачи в операции и мисии извън страната. Със своите действия те допринасят за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените ни сили сред коалиционните ни партньори – каза генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ на Съвместното командване на силите.

Парите за модернизацията на Българската армия са необходими. Проектът за нови бойни машини на Сухопътните войски е най-важният. „Чрез него не само ще добием нова техника, а и ще спомогнем за възстановяване на нашата отбранителна промишленост. Нашата амбиция е машините да се асемблират в България и да се използват възможностите на някои наши предприятия“ – допълни той. Това заяви в отговор на въпрос на журналисти след края на видеоконферентната връзка министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Средствата за предстоящия парад за 6 май и по повод 140 години от създаването на Българската армия са планирани в годишния план за бойната подготовка на личния състав на Българската армия. Това каза генерал-лейтенант Андрей Боцев в отговор на въпрос на журналисти и подчерта, че не са отпускани допълнителни средства за подготовката и провеждането на парада с участието на военнослужещи и техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини