Каракачанов: Няма миграционен натиск по границите ни с Турция и Гърция

Снимка: Архив

Няма миграционен натиск по границите ни с Турция и Гърция. Това увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Варна, цитиран от БНР. По думите му, на ден-два по един двама човека се залавят, те са нелегално преминаващи. "Разбира се, ние сме в готовност", категоричен е Каракачанов.

Със заканите си турският президент Реджеп Ердоган рискува да скъса окончателно отношенията си с Европейския съюз, смята вицепремиерът.

Според Каракачанов по-сериозният проблем е, че вследствие на турската военна операция в Сирия хиляди джихадисти могат да избягат от кюрдските затвори.

"Пред тях има две перспективи – едната е да се смесят с групи бежанци и да идват към Европа, което би застрашило сигурността на Европа, а другата голяма опасност са тези джихадисти, ако се окажат на свобода, да се присъединят към остатъците на Ислямска държава, отново да се въоръжат и да започне ескалация на конфликта в Сирия за пореден път", каза той.

Договорът за изграждане на новите многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили (ВМС) се очаква да бъде подписан през пролетта на следващата година, заяви още Каракачанов.

"По моя неофициална информация, почти на 100% съм сигурен, че и трите фирми ще предложат и двата кораба да се строят в България, тъй като при нас изрично условие е поне един от двата. Защото моето убеждение е, че освен да ремонтираме бойни кораби има фирми в България, които строят кораби, но е хубаво да започнем да усвоим възможността ние да започнем сами да си произвеждаме военноморски кораби за военноморския флот", каза военният министър.

Коментари

Задължително поле