Каракачанов: Обжалването на „Укроборонпром“ е умишлен саботаж

Украинската компания спряла с жалба и ремонт на хеликоптерите Ми-17

„Укроборонпром“ извършва опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно, с договор за пряко договаряне с руската „РСК-МиГ”. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, на брифинг във връзка с внесената от украинската държавна компания жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

„По наша предварителна информация, още от края на миналата седмица, се очакваше това, което официално се случи вчера”, разкри Каракачанов. По думите му украинската компанията е държавна, а съгласно обжалваното решение се е осигурявала поддръжката на 15-те самолета МиГ-29 за срок от 4 години срещу сумата от 82 млн. лева. „Ние искахме да сключим договор с фирмата-производител, която единствено е лицензирана за поддръжка и ремонт на собствените си самолети, които е произвела”, аргументира се министърът на отбраната.

По думите му, въпреки че обжалва, "Укроборонпром“ няма лиценз и способност да извърши ремонта. Жалбата й пък е внесена в КЗК без да бъде платена държавната такса. Дори КЗК да я отхвърли, може да последва обжалване във ВАС. „Това на практика прави невъзможно използването на тези средства от бюджета, които трябваше да бъдат изразходвани в края на тази година”, поясни министърът на отбраната.

Според него, трябва да се помисли за промени в Закона за обществените поръчки. "Не е нормално баба Пенка или който и да било, да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на Българската армия и по този начин да забавя процесите, като ни вкарва в ситуация на невъзможност в даден момент да изпълняваме своите задължения", категоричен бе министърът на отбраната.

Каракачанов определи обжалването на процедурата като „умишлен саботаж” и подчерта, че тепърва ще се провери дали зад него стоят икономически или политически мотиви. Същата украинска компания преди няколко месеца е обжалвала и договора за ремонт на хеликоптера Ми-17 и е спряла процедурата по същия начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика