Каракачанов: При Арменския поп ли да идем за ски-зоната в Банско

Вицепремиерът Красимир Каракачанов настоя правителството да вземе по-бързо решение за ски-зоната в Банско.

Това стана само ден, след като от стенограма от правителственото заседание се разбра, че Обединените патриоти настояват за промяна на концесионния договор, тъй като той е подписан преди повече от 14 години и в момента има ново законодателство и промени, с които трябва да бъде съобразено споразумението между държавата и концесионера.

Промяната беше атакувана от еколозите от коалицията "За да остане природа в България". След като 20 души се събраха на протест пред сградата на МС, кабинетът отложи точката.

"Въпросът трябваше да е решен отдавна. Патриотичният фронт го поставя от 2015. Предишното правителство не взе решение. Какво още трябва да направим? Да отидем при Арменския поп или Главния мюфтия на Йерусалим да питаме? Каква е логиката да не бъде решен?", коментира Каракачанов, цитиран от БНР.

Преди това пред парламентарната комисия по отбрана военният министър обясни, че промяна в закона за ДДС от 2016 г. е довела до намаляване на средствата по проекта за модернизация на военно-морските сили. Прогнозната максимална стойност по него беше 820 милиона лева.

В края на миналата година се добави и ДДС към него, т.е. сумата за реализирането на проекта намаля със 164 млн. лв. и това според мен е причината да остане една единствена фирма”, каза той, визирайки МТГ „Делфин“ АД, чиято оферта е удовлетворила техническите и финансовите изисквания.

„Тогава тези проекти не се облагаха с ДДС. Към декември месец миналата година стана изискуемо ДДС-то към подобен вид проекти и разходи и това на практика намалява общата сума. Апропо това е проблем и по темата с изтребителите", разясни Каракачанов.

Според него, решенията са или да се намали сумата, или да се искат допълнителни средства, или да се промени Законът в обратната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика