Каракачанов: Ситуацията по границата е спокойна, но сме готови да реагираме

Снимки: Пламен Стоименов; Архив

Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост, увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

По думите му, турската операция в Сирия създава напрежение в Близкия Изток и това е безспорен факт.

"Към момента по границите ни, от които традиционно се появяват нелегални мигранти ситуацията е спокойна. Няма раздвижване. Въпреки всичко и Гранична полиция контролира ситуацията. Както казах преди няколко дена, има готовност при необходимост да се включи и подразделение на армията за подпомагане на Гранична полиция, както беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница. В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция", обясни Каракачанов.

Той увери, че няма движение на маси към българската граница. "Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант. Горе-долу това е ситуацията в момента. Специални мерки не са необходими", посочи министърът. Той подчерта, че има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост.

Каракачанов коментира още, е правителството не е обсъждало позиция за евентуални санкции срещу Турция. "Както каза и премиерът Борисов, ние се стремим да поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Привърженици сме на това да се търси решение без санкции, защото те само ще усложнят нещата, ако се стигне дотам. Ние сме най-заинтересовани в края на краищата първите вълни, основните ще тръгнат към България и Гърция и от това ще пострадат много други държави. Каналите за нелегални мигранти от Италия през Гърция, Албания и България са добре известни на всички. За нас най-добрия вариант е да се търси мирно разрешение на въпроса без да налагането на санкции, защото това ще предизвика отпушване като съответна мярка може би на това, което заплаши турският президент", посочи Каракачанов.

Коментари

Задължително поле