Каракачанов: Слагаме горна граница 40 години за постъпване в армията, но изискванията не се променят

Снимки: Пламен Стоименов; Архив

Възрастта за постъпване в армията ще се вдигне, но изискванията към постъпващите няма да с променят, каза пред журналисти в МС вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ще се вдигне възрастта, на която можеш да постъпиш в армията - сега тя е 28 години, но има случаи които млади хора на 30 и повече години желаят да постъпя на служба и затова слагаме горна граница 40 години. Промяната не отменя медицинските прегледи и изискванията за физическа подготовка, каквито са за един 28-годишен човек, каза министърът.

Случва се млад човек на 28 години да подпише договор за три години служба и след това да напусне. Защо човек в добра физическа подготовка да не може да служи в армията на по-голяма възраст, попита министърът. Има длъжности - шофьори, готвачи и много други, за които не е необходимо да си на 29 години, за да ги работиш, посочи министърът. Ако има ситуация, хората които са в резерва, също ще се наложи да влязат в бой.

Преди Коледа произведох в чин лейтенант Кубрат Пулев, вижте в каква форма е, ако искате да се разходим по софийските улици, за да видим дали 20- 25-годишни са в по-добра форма, каза Каракачанов. Просто се вдига горната граница - ако постъпиш на 35 години, имаш 10-12 години, през които можеш да служиш в армията, уточни той.

Министърът посочи, че следващата седмица предложението за вдигане на горната възраст за служба в армията ще влезе в Министерския съвет.

Тази и следваща година осем генерали и висши офицери навършат досегашната пределна възраст за служба. При тази демографска ситуация и с най-ниската пределна възраст за служба в НАТО трябва да дадем възможност на хората да служат още три години. Така уменията им ще има бъдат използвани, защото сега един млад човек на 56 години напуска армията, например със звание генерал. В другите НАТО-вски държави те могат да служат до 60 години. Но това ще се отнася за тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Ако са упражнили правото си на пенсия, се дава възможност на прекия им началник да направи предложение до министъра на отбраната и той има право да ги държа на служба до три години. Има напрежение между тези, които получават заплата и други, които сега в армията получават и пенсия, и заплата. Не е редно, според мен, да получаваш и пенсия, и заплата и да даваш пример на своите подчинени, тази практика трябва да приключи, каза Каракачанов.

Коментари

Задължително поле