Каракачанов: С помощта на Софийския университет антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

Утре, на 3 април, в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ група „учени“ организира дискусия на тема „Патологията на едно честване. Същата тази групичка ревизионисти е широко известна на българската общественост с неуморните си опити да създава алтернативен прочит на българската история, с което на практика грубо се фалшифицира самата история на българския народ. В тази групичка присъстват лица, наричащи себе си учени, които твърдят, че българският език произлиза от македонския и че населението в Македония и Западните покрайнини не е българско, защото още през XIX век то имало аморфно национално съзнание и следователно България няма никакви основания днес да настоява за защита на човешките права на това население в днешна Република Северна Македония и Сърбия.

Това написа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов във Фейсбук.

По думите му "целта на тази „научна“ дискусия, която те утре организират под покрива на Софийския университет, е да бъде отречена ролята на Царство България за спасяването на близо 50 хиляди евреи, български поданици, през Втората световна война и България да бъде наредена в редицата на виновните за провеждането на Холокоста в Европа. Не само посочена с пръст, а и осъдена да заплаща репарации като държава престъпник и убиец".

"За тези хора научните факти нямат значение. Няма значение и мнението на редица израелски учени и цялата общност на българските евреи, живеещи в Израел, които през последните 80 години изразяват своята признателност и благодарност към България и българския народ за спасяването на българските евреи", пише още Каракачанов.

"Нито един евреин, поданик на Царство България, не отива в лагерите на смъртта и не загива по време на Втората световна война! Нито един! И това се дължи на силата и волята на българския народ. Дължи се на онази делегация от видни кюстендилски граждани, които пристигат в София – Владимир Куртев – член на ЦК на ВМРО, адв. Иван Момчилов и видния търговец Асен Суичмезов, които запознават своя съгражданин и подпредседател на парламента Димитър Пешев с въпроса", пише още лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомня още, че спасяването на българските евреи имат заслуга и "онези 42 народни представители в парламента, начело с Димитър Пешев, които през март 1943 г. изпращат писмо до министър-председателя на Царство България, с което настоява за спиране на готвената депортация на евреите. Дължи се на Светия Синод на БПЦ и на цар Борис III".

"Българските евреи са спасени, но техните спасители след 9 септември 1944 г. са преследвани и репресирани. Владимир Куртев е убит без съд и присъда, повечето от 42-та народни представители, подписали писмото за спасяване на евреите, са съдени от Народния съд и някои са екзекутирани. Самият Димитър Пешев е осъден на 15 години строг тъмничен затвор и т.н.", посочва лидерът на ВМРО.

Той призовава ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев "да се замисли върху тези факти и като историк, и като ректор, и като българин да предотврати това кощунство, което се подготвя да се извърши под покрива на Алма Матер".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика