Карамаринов „за“ махане на рекордите

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов се обяви за анулиране на старите рекорди в „Царицата на спортовете“. Идеята е на шефа на европейската централа Свейн Арне Хансен, на когото Карамаринов е заместник. Родният бос е изразил съгласие от името на 17 балкански федерации.

„Напълно подкрепяме предложенията, отнасящи се до европейските рекорди, и вярваме, че това е жизненоважна стъпка към по-светло бъдеще“, пише българинът в социалните мрежи.

Въпросното предложение е рекордите преди 2005 г. да бъдат заличени, тъй като не отговаряли на сегашните стандарти. А именно допинг пробите след състезанието да бъдат пазени 10 г. за евентуално ново тестване с модерни методи. Сред въпросните постижения е и световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина от Мондиал 87 в Рим.

Пиърс О’Калахан, шеф на комисията на Европейската атлетика, която разследва старите рекорди, е наясно, че от подобна мярка ще бъдат засегнати и спортисти, чиито постижения не са под съмнение.„Поднасяме извиненията си на тези атлети, които ще се превърнат в косвени жертви“, обяви той.

Европейският план се харесва и на шефа на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) лорд Себастиан Коу. Британецът го нарече „стъпка в правилната посока“ и намекна, че е възможно европейската инициатива да се превърне в „глобална политика“.

Междувременно БФЛА е възможно да обжалва решението на Дисциплинарната комисия на БОК да не наказва Силвия Дънекова за положителната допинг проба от олимпиадата Рио 2016.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт