Караме със старите винетни стикери

Стикерите няма да се заверяват, както предвижда проектозаконът

Депутатите приеха на първо четене въвеждането на тол системата

И след като заработи новата тол система водачите на леки коли ще могат да карат със старите винетни стикери до изтичането на талоните. Това обявиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Първоначално идеята, записана и в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за пътищата предвиждаше те да се подменят с електронни такива в срок до 31-ви януари 2019 г., в случай че изтичат след 15 август догодина. Този текст обаче вероятно ще бъде променен между първо и второ четене в парламента, така че да не се създават излишни затруднения за водачите. Новата електронна система ще отчита, че шофьорите с хартиени стикери не са нарушители, тъй като продажбата им е обвързана с номера на превозното средство, обясниха за “Труд” експерти.

Цената на новите винетки ще бъде окончателно ясна през есента. Новите електронни документи ще могат да се купуват както досега от бензиностанции, но също през телефон и други устройства, свързани с интернет. В проектозакона се предвижда и монтирането на специални автомати, през които да е възможно да се купуват новите винетки. Депутатите приеха на първо четене с мнозинство в парламента предложените промени.

В нормативния акт е записано още, че стикерите за товарните автомобили ще престанат да са валидни след 16-ти август 2019 г., независимо кога изтича срокът им. Дали и за превозвачите ще се предвиди промяна на тези текстове, все още не е ясно.

Парите от новата тол система и приходите от винетки ще позволят изграждането на нови шосета и ремонта на повече километри от съществуващите пътища. С приходите от първите 5 г. се очаква да бъдат изградени 400 нови километра републикански шосета, обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Държавата обмисля да увеличи и средствата за поддръжка на общинските шосета, въпреки че за това средствата няма да се отделят от приходите от тол системата, а директно от бюджета.

През следващите 3,5 години се очаква магистралата “Хемус” да достигне до Велико Търново и да бъде завършен аутобанът между старопрестолната столица и Русе. През 2019 г. ще започнат процедурите за изграждане на тунел под “Шипка”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България