Караниколов съобщил на ДАНС за енергосделките

Иво Прокопиев заяви след като чу обвинителния акт, че не го разбира. Снимка: Булфото

През 2011 г. сегашният икономически министър бил предупреден, че се готви манипулация с акции

Министърът на икономиката Емил Караниколов даде показания по делото за продажбата на държавния дял акции в EVN срещу бившите министри от кабинета “Борисов 1” Симеон Дянков и Трайчо Трайков и издателя Иво Прокопиев, както и трима мениджъри от консултантската фирма “Булброкърс”. Той разказа, че през 2011 г. като шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) получил предупреждение от бившата шефка на Българската фондова борса (БФБ) Бистра Илкова. “Тя ми каза, че се готви манипулация във връзка с продажбата на пакетите на трите електроразпределителни дружества. Свързах се с директора в ДАНС Веселин Марков, който изпрати двама агенти да проверят документацията”, разказа Караниколов пред съда.

Караниколов разказа още и за скандал със съветничката на вицепремиера Симеон Дянков в Министерски съвет Доротея Пандова, която преди да заеме този пост била изпълнителен директор на Съюза на издателите в България на Иво Прокопиев. Шефът на агенцията по приватизация получил оплаквания, че на срещи на междуведомствена комисия Пандова се държала грубо и се опитвала да се налага. Затова решил да се види с нея. “Бях малко невъздържан и казах, че не може чиновничка в МС да определя критериите за избор на инвестиционен посредник с акции на държавата”, разказа Караниколов. Дянков пък му споменал, че “Булброкърс” са най-добрите в България и ако има теоретични въпроси може да се обърне към тях за консултация.

Според прокуратурата сделката за EVN довела до над 7 млн. лв. щета за държавата и над 1 млн. лв. облага за “Булброкърс”, която е фирма на Прокопиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право