Карантина заплашва Солун, правителството обмисля нови мерки

Снимка: Архив

До петък ще стане ясно кои райони ще бъдат поставени под карантина

Новият отрицателен рекорд, поставен във вторник в Гърция - 667 заразени, от които 250 в Атика и 125 в Солун, показа влошаване на епидемиологичните показатели и риск от разпространение на пандемията до ниво, което ще окаже натиск върху здравната система, смятат гръцките управляващи.

Следващите дни се считат за изключително критични, като правителството е решено да предприеме нови мерки, за да спре вълната от коронавирус. Премиерът Мицотакис вече разговаря с екипа, следящ епидемиологичната обстановка и бяха обсъдени планове за справяне с пандемията.

Най-голямо безпокойство предизвиква Северна Гърция и особено град Солун, където през последните дни има много възходящи тенденции на заразата. Градовете Янина, Касторя и Серес също са под наблюдение.

От сряда до петък (23 октомври) мобилно звено на здравните органи ще бъде в град Серес, където се правят безплатни бързи тестове, особено на граждани, които са имали контакт с потвърден случай на Ковид.

Йоанина от оранжев код към днешна дата, се очаква да премине към червен, т.е. ниво 4, което означава локално блокиране. Подобно развитие се очаква за Кастория, която от ниво 3 (оранжево) ще премине към най-високото ниво на предпазни мерки и локално блокиране, подобно на положеното в Козани.

В допълнение към мерките от ниво 4, правителството обмисля задължително използване на маската на открито и в райони с по-ниско ниво на риск. Обмисля се и въвеждане на забрана за движение след определено време през нощта.

Валидирането на промяна в цвета и нивото на риск от разпространение на вируса в райони с постоянно нарастващи епидемиологични данни се очаква следващите дни, след заседание на експертната комисия.

В същото време стана ясно, че нов случай на коронавирус е регистриран в гръцкия парламент и 20 служители са в карантина. Става дума служител на Парламента.

Припомняме, че Гърция се отказа да позволи на зрители отново да посещават спортни събития. Гръцките власти бяха решили да позволят на ограничен брой зрители да посещават стадионите от 31 октомври, поставяйки лимит от 10 процента от капацитета или 3 500 души.

Провеждането на състезания, дори с малко зрители, ще изпрати грешно послание към гражданите, заяви кабинетът на премиера, обявявайки решението, че планът се отменя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа