Караянчева: Председатели на парламенти от Западните Балкани идват на среща у нас

Снимка: Фейсбук/Архив

В първата половина на 2020 г. Народното събрание ще инициира среща на всички председатели на парламентите на Западните Балкани. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева по време на брифинг в Народното събрание след среща с еврокомисаря Мария Габриел.

"За мен беше удоволствие да посрещна в българския парламент, комисар г-жа Мария Габриел. На срещата разговаряхме за бъдещите ни планове. Предвид важната тема за Западните Балканите се уговорихме, че в първата половина на 2020 г. Народното събрание ще инициира среща на всички председатели от Западните Балкани. Заедно с г-жа Габриел ще направим тази среща, защото на нея също й предстои обиколка в Западните Балкани", каза още Караянчева.

Тя поясни, че Западните Балкани е тема, която трябва да се продължи. "Надявам се да продължим доброто сътрудничество между българския еврокомисар и българския парламент", допълни тя.

Габриел от своя страна заяви: "За мен е много важно най-напред от името на ЕК още веднъж да потърдим колко ключова е ролята на националните парламенти в процеса на вземане на решение. Предстоят изключително важни теми в рамките на мандата. Предстоят ни следващите две години много интензивни дебати за бъдещето на Европа. Тук националните парламенти като пряко избрани от гражданите ще бъдат онзи силен глас, който ще ни позволи да модернизираме своите институции, но най-вече да защитим интересите на гражданите".

"Радвам се, че обсъдихме темата за Западните Балкани. Тема, повдигната по време на Българското председателство вече две години стои високо в дневния ред. Този принос не бива да бъде смятан за даденост. Затова - всички уверени в регионалната лидерска роля на България в този регион, се радвам, че обсъждаме и най-вече реализираме следващи инициативи. Ще се включа с удоволствие на срещата, която днес обсъдихме да се случи в рамките на първата половина на годината между председателите на парламентите от Западните Балкани и България. То е в контекст на моя предстояща обиколка в региона тази пролет. Това, което е важно за тях е конкретика", допълни още Габриел. Тя посочи, че в рамките на новия й ресор има още възможности.

Според нея е важно регионът да усети, че европейската перспектива не е само преговори по глави, а е свързан с конкретни ползи.

"Те са част от Европа и тук България ще продължи да бъде много полезна. Разчитаме на националните парламенти, разчитаме на Народното събрание на Р България в рамките на предстоящите дебати, законодателни инициативи на ЕС, България да има своя достоен защитник и в крайна сметка благодарение на националните парламенти да покажем, че сме силни само когато сме обединени в разнообразието", уточни още Габриел.

Коментари

Задължително поле