Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Кардиологът проф. Младен Григоров пред „Труд“: Всички беди идват от площад “Народно събрание” В България съвременният Кириак Стефчов е соросоидът и тъжното е, че гласът му се чува най-силно

Наскоро поредният министър на здравеопазването подаде оставка – професор Николай Петров си тръгна заради скандал с обществените поръчки. Телевизионен репортаж показа как не са спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Това хвърли ново петно върху морала на управленците. Проблемите в здравеопазването обаче не стихват – болници са заплашени от фалит, а ядовете със Здравната каса продължават. За тези проблеми разговаряме с кардиолога професор Младен Григоров – един от най-известните и уважавани български лекари.

– Професор Николай Петров е поредният министър след 1989 година, който си тръгна от поста преди да е изкарал пълен 4-годишен мандат. Защо става така, професор Григоров – хората не стават, или батакът в здравеопазването е толкова голям, че няма оправия?

– Има две причини за това – първата е, че медицината е надстройка, а не база. Тоест, не може базата да е гнила, а пък надстройката да е читава – няма как. Втората причина е, че в България тези неща са толкова изкривени, че дори Айнщайн персонално да беше доктор, да го възкресят и да го докарат за министър на здравеопазването, той също нямаше да може да се оправи. Всичко зависи от онези хора, които се намират на площад „Народно събрание“. А нещастията на България започват и завършват точно там.

– В България всички са братовчеди, както казваше един премиер, и за всеки има уличаваща папка. От всичко, случващо се през последните години, не стигаме ли до извода, че може би добрите лекари не трябва да стават министри?

– Медицината до голяма степен като управление е и икономика. Може да си много добър лекар, но да си лош мениджър. И обратното, може да не си дори никакъв лекар – в много страни министрите на здравеопазването въобще не са лекари. И тези страни имат доста по-читаво здравеопазване от нас.

– Вие сте един от създателите на Военна болница, били сте неин началник, както и на Правителствена болница, сигурно е доста болезнено за вас всичко това, което виждате през последните години?

– Естествено, че ме боли. Мъчно ми е за цялото здравеопазване, та аз съм трето поколение лекар. Но няма как да не стигнем и до моралната страна на въпроса – не конкретно за бившия вече министър, а въобще за нашето съсловие. Да не си кажем искрено, не всички но не малка част от тези, които са по върховете на нашето лекарското съсловие, са доста скарани с морала. Всеки обича парите, и аз ги обичам. Абсолютна лъжа е, ако чуете някой да казва, че не се страхува от смъртта и не обича парите. Но във всички професии и най-много в нашата, има една червена линия, която не може да се преминава.

– Институция като ВМА, която разпределя бюджет от около 130 милиона лева годишно, няма как да не е от стратегическо значение, там интересите са големи.

– Естествено. След републиканския и бюджета на НОИ във Военна болница има огромно перо. Апетитите наистина са огромни.

– Докарахме здравната система доникъде. Реформата върви вече толкова години и още доникъде не сме стигнали. Защо?

– Ще ви дам два примера, които са огледало на случващото се. В Монтана има държавна и частна болница. В частната има катеризационна лаборатория за най-съвременно лечение на острия инфаркт на миокарда. С пациента от областта – от Монтана или Лом, се постъпва по следния начин: той се обажда на Бърза помощ, тя го взима и го закарва в държавната болница, където няма такава лаборатория. Частната е на 300 метра, но от държавната се обаждат на болницата във Враца, която е на 40 км от Монтана. От Ломската също звънят на врачанската, нищо, че градът е на 90 км. Най-парадоксалното е, че вместо линейката да тръгне от града на пациента, тя тръгва от Враца – да го вземе и да го закара обратно за съответната инвазивна манипулация във врачанската болница.

– Но така се губи страшно много време, болният може като нищо да умре?

– Още във втори курс по медицина се учи, че всяка клетка на нашия организъм има праг, в който може да издържи без кислород, респективно без кръв. За сърдечната клетка е 20 минути. Правете сметка размотаването с какво е свързано. И това се случва на много места в България. За да разберете какъв е батакът в здравеопазването, ще ви дам втори пример. В София има 12 катеризационни лаборатории. Бърза помощ директно ги кара в някои от тях, което е добре. Но! – ако човек получи инфаркт след 14-15 ч. следобед – жална му майка. Тогава той изцяло зависи от това къде ще реши да го закара Бързата помощ. В целия свят е прието това да е най-близкото място – да приемем, че е изпълнено. Но екипът го няма – той трябва да се събере, да се създаде съответната организация. А дежурство няма – нито следобеда, нито през нощта.

– Дайте пример с болница, за да не сте голословен, професоре.

– Психологически софиянецът е настроен, когато има остър проблем, да потърси помощ в „Пирогов“. Кардиологията там се работи от един много добър професионалист проф. Мария Миланова. Според неин научен труд, на който бях рецензент, се оказа, че дори в „Пирогов“ от обаждането на пациента до завършване на процедурата минават 26 часа за мъжете, а за жените 34 часа. И това вие наричате здравеопазване?! Но в „Пирогов“ не са виновни – цялото ми уважение към тях. Виновна е системата. И това се знае.

– Искате да кажете, че превърнахме здравеопазването едва ли не в сергия?

– Точно така. ЕС има две системи на здравеопазване – неолиберална (100% пазарна без никаква регулация от държавата) и социална. Нашата не е нито едната, нито другата и е взела най-лошите черти и от двете. Например от социалната – една обществена организация, каквато трябва да бъде НЗОК, е одържавена. Тя влиза в бюджета и тази година той дава 400 милиона. Не че е лошо, но защо бюджетът ще го дава? Нали е обществена организация. Все едно профсъюзите да са и те в бюджета. Или аз не разбирам или недоумявам.

– Ако трябва да дадете оценка на здравеопазването, как ще я направите?

– Здравеопазването се оценява по два основни критерия: смъртност (вкл. детска и у нас тя не е мръднала за последните години) и броя на хоспитализации. Как ви звучи това – тази година са планирани 2,3 милиона хоспитализации при реално 6 милиона население? Вярно е, че трябва да има и рехоспитализации (повторни), но и с милион да ги намалим пак остават 1,3 милиона – за какво говорим!

– И коя е причината за това?

– Причината е, че всичко се налива в болничната помощ за сметка на доболничната. А приказваме за профилактика – та тя е нула, а е една от най-важните. Не само тя, огромна част от нещата в болничната помощ могат да се правят в доболничната. За да се извърши една гастроскопия например, всичко струва 60 лева. А ако е в болница, то ще струва 600 лева по каса. И това се знае, но се прави нарочно.

– Как така нарочно? Кой има интерес от това?

– Прави се, защото тези пари трябва се изхарчат. Те се помпат все повече и повече и зад това се крият интересите на фирми за консумативи, за лекарства, на десетина души от нашето съсловие, които си правят каквото си искат в здравеопазването.

– Кои са те?

– Няма да ги казвам по име, защото ще започнат да ме съдят, но се знаят много добре от цялото лекарско съсловие. Връзката е базирана точно във въпросния търговски закон, измислен по времето на Иван Костов, който още не го махат, и той сам по себе си философски те определя като търговец. Ето, аз имам частен кабинет и по закон съм едноличен търговец. Същото се отнася и за болницата, и за медицинския център. Т.е. пациентите стават стока, щом аз съм търговец.

– Пак стигаме до мястото, където това е измислено и гласувано – Народното събрание.

– Точно така. А защо са го измислили – защото най-отгоре е политическият чадър. От него следва краденето в много посоки, като нямам предвид съсловието, покрито от същите тези политици. Вижте сами какво става – първо е собственици, фирми, надуване на цени и прочее, после – отплащане на съответната партия, от самия крадец, който е покрит от политическия чадър. Това са толкова очевадни неща – всички ги виждаме, но си мълчим. В предизборната програма на сега управляващата партия една от точките е демонополизация на Здравната каса. Колко месеци са на власт и дори не се мисли в тази посока!

– Защо политиците не смеят да го направят? Повечето големи партии говорят, че Здравната каса трябва да бъде демонополизирана, но не им стиска.

– Защото няма по-добър контрол от конкуренцията. Това е доказано още от финикийците преди 2500 години. Затова втора здравна каса скоро няма да има. Има ли монопол, има за крадене колкото искаш. Нали все цитираме Германия – там има над 200 каси! Едно е, когато съм задължен на някаква структура, друго е когато мога да избера поне между две. Говорят, че искат контрол – че какъв по-добър контрол от конкуренцията? Може ли да сложиш над главата на всеки по един контрольор – ами аз ще го купя, дори и да го има. Но да си купя конкурента, това вече няма как да стане. Има стотици начини здравеопазването да влезе поне в почтена конкурентна среда. Тогава много от нещата ще се оправят.

– Вие лично вярвате ли, че скоро може да имаме втора здравна каса и така ще се спре монопола?

– Би трябвало, тук няма никакъв риск. Има друг риск обаче – на някои хора ще намалеят приходите. Най-много ме боли за лекарското и за сестринското съсловие. При медицинските сестри пък положението е трагично – от 70 хил. през 1990 г., сега те са 30 000. Как ще осигуряваш здравето на хората? Не зная доколко ние, хората в белите престилки, се усещаме, че икономическите феодали са ни превърнали в слуги! Понякога много добре платени, дори прекалено добре платени, но пак слуги!

– Чий слуги сте, професоре?

– На политическата класа, която отлично знае, че не трябва да бъде така, но така й е удобно. По причини, за които говорих. Че голяма част от частните болници в България (те не са бедата и там няма начин да крадеш, защото ще ти счупят ръцете) не са собственост нито на докторите, нито на сестрите. А на хора, които нямат никакво медицинско образование и дори не ги и знаем.

– Много болници днес са пред фалит, затънали са в дългове. Защо и как се стигна дотук?

– В България, която е 111 хил. квадратни километра, има 450 болници, като в тях не влизат медицинските центрове. Само в София болниците са 104. Във всичките заведения поне 50 на сто от пациентите не са за болнично лечение. Освен това – не може просто така механично да се слага къде колко болници да има. Трето, нали щеше да има здравна карта – няма я и нея. А за здравната култура да не говорим – почти я няма. Виновно за това е училището. Един голям мъдрец от XIII век – Моше Маймонид от Испания, е казал, че всички беди на човечеството идват от невежеството. Ние вървим към невежеството и това се знае много добре. Кога по официални данни в нашата страна е имало 20% неграмотни? А по неофициални са още повече. Кога е било четвъртокласници да не знаят да пишат и да четат – как са стигнали до 4 клас? Всичко е навързано и неслучайно е казано: прост народ – слаба държава.

– Българите имаме особено отношение към здравеопазването и образованието – това са най-петимните области за нас.

– Да, от тях се разбира какво е състоянието на държавата. И като лекар ви казвам, че по-важно от двете е образованието, защото без него не може да има нормално здравеопазване.

– Вие сте един от най-известните историци сред лекарите, може ли да намерим обяснение на проблемите от историческа гледна точка?

– Не бих казал, че може да се намери обяснение, но има една мисъл на Овидий „Помни постигнатото“. Сиреч – надграждай. Пак ще се върна до площад „Народно събрание“. Има две неща, които ако се преодолеят, България ще тръгне много бързо напред. И те не искат никакви пари – искат сърце. Напоследък запалянковците скандират по състезания не „Българи юнаци“, а „Сърце и душа за България“. Второто, по-същественото и то не иска никакви пари – ако нашата т.нар. политическа класа престане да бъде равностойна на това, което ни е казал Христо Ботев: „У нас свестните считат за луди“. За съжаление, вече години наред у нас свестните ги смятат за луди. Често можете да чуете квалификацията – „този е луд“. Защото в историята на Третата българска държава сме имали министър-председатели от изключителна класа – Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков. Ние не умеем да почитаме тези, които са били преди нас, да взимаме хубавото от тях и да надграждаме.

– Какво ви ядосва днес?

– Ядосвам се, не мога да си намеря място, като гледам как в родината ни днес напред са Кириакстефчовци. Съвременният Кириак Стефчов е соросоидът. И тъжното е, че техният глас се чува повече, защото те викат. Винаги е било така. Дори в здравната реформа най-кресливи сега са тези, които я забъркаха.

 

Нашият гост

Проф. Младен Григоров е роден на 12 май 1937 г., правнук е на съратник на Васил Левски. Той е трето поколение лекар. До 1997 г. е военен лекар. Един от първите, които въвеждат интервенционалната кардиология у нас още през 70-те години. Бил е директор на болница “Лозенец” във времето, когато се извършва трансформацията й от Правителствена болница. Там създава и кардиологичния център. След това е бил заместник-директор на ВМА, където ръководи отделението по кардиология. Повече 15 години е във Втора градска болница. Носител е на голямата награда на БЛС за цялостен принос в медицината.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Прав сте,професоре, но не соросоидът е страшен,а комуноидът,който въздиша за комунизма и бай Тошо и слави сатрапа Путин!

  1. Ти пък прав бил. Че нали той е от същите комуноиди пробутващи опорните точки на Позитано и пАсолството. Нали и той и част от тая прогнила здравна система. Нея да не я правят марсианци или само министри и политици.

   1. Така е! Да не забравяме, че здравната система е дело
    И на комуноиди, слушащи и прокарващи политиката на амбасадето и съвета на европата….

  2. Всички трябва да мислят правилно – кат поръчковия дисидент плевнелиев и слабоумните му фенове…
   Ако утре правилното се смени – ще се сменят и те… ценности са това!

  3. През Живково време здравеопазването беше ОК, сега постоянно закриват държавни болници и който няма пари умира. Ето ви “ДЕМОКРАЦИЯ”!!!

   1. Само пълен малоумник или продажник може да твърди такова нещо. Единствената разлика е, че тогава беше лошо за всички( без управляващите). Сага е лошо за повечето (които нямат пари и не са управляващи)

 2. ГОСПОДИН az, ОЩЕ ПО СТРАШЕН ОТ КОМУНОИДЪТ Е КРАДЛИВИЯТ ГЕРБЕРОИД!

  1. Защо? Комунистът краде по малко? Комунисти и прозводните им (които само се наричат комунисти, социалисти, а са забогатяли лумпени) са по опасни от “гербероидите”, ни само защото са по-диви капиталисти от капиталистите и по-крадливи от криминалните, а и защото заблуждават света, че се борят за социална правда. Тоест те унищожават цялата ценностна система на нацията. А това значи, че крадат не само материално, но и морално. Крадат не само миналото и настоящето, но и бъдещето.

     1. Стегни си сфинктера и колкот изтече, де6иле!

 3. Прфесоре, Държавата ни се управлява от подобни на коементатора,соросоид по- горе”АЗ” и нагаждачи бивши комунисти.Какви специалисти ще излязат от сегашните ВУЗОВЕ ,които не могат да си попълнят броя студенти и ги приемат с бонуси.Обяснете ни ,каква беше цената на лекарствата и какво беше здравеопазването преди 89 година,

  1. Защо да са бивши? И “аз” и наблйдателя са си и дега “чисти” комунисти в мръсния смисъл на думата.

 4. Московските слуги се много знаят да критикуват другите. А те къда бяха през всичкоте години. От 89 до сега повече от половината време управляваха БСП и останалите московски подлоги. Какво врещи сега тоя сенилен доктор? Май и той са нуждае от лечение срещу амнезия. Сорос им бил винован, че са некомпетентни и алчни и Русия им по-мила от родината.

  1. Че то и сега управляват бивши партийци… а и най врещящите седерасти от кохортата на фифилота през костоваците та лично до плевнелиев са все партийци…

   1. След 1989 повече от половината време управлява БСП, самостоятелно или с помоща на другите руски подлоги. Но ти като руски трол услужливо забравяш този факт.

 5. Парите се увеличиха пет пъти за седем години и все не стигат.Има болници и болници,различни не само като условия.Дори когато бяха по-малко на брой в началото на века в два областни града професори не успяха да поставят правилната диагноза на баща ми и едва в отделението на Чирков една млада лекарка/специализирала по половин година няколко пъти в чужбина/ го направи за една минута и след това един добър хирург Начев си свърши перфектно работата.Това е за мен положението и след девет дни го изписаха.А,това бе когато бяха далеч по-малко болниците.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.